Huselius matchvinnare i seriefinalen

HOCKEY

5–2 hemma mot Frölunda

Seriefinalen blev en ren uppvisning av Linköping.

På hemmais besegrades Frölunda med 5–2...

...efter stor uppvisning av Kristan Huselius.

Sjätte ronden av tungviktsmötet – då spände Linköping musklerna.

Östgötarna körde över Frölunda i första perioden och vann seriefinalen med 5–2.

Därmed slutade grundserien 3–3 i möten mellan elitseriens båda toppklubbar.

– På samma sätt som vi har haft greppet i våra hemmamatcher har Frölunda dominerat i Scandinavium. Det blir alltid bra hockey när vi spelar och det är jämt grymt skönt att vinna, ler Linköpings målvakt Fredrik Norrena.

Han var en halv period från att hålla nollan mot sin gamla klubb och var, liksom sina lagkompisar, oerhört laddad hela matchen.

– Klart att det är speciellt att möta sitt förra lag, men framför allt var det viktigt att vinna för oss med tanke på att vi hade två raka förluster innan. Och är man inte på hugget i 60 minuter smäller det direkt mot så skickliga motståndare.

Vill sätta gränsen

Norrena var riktigt het och drog, frånsett massvis av högklassiga räddningar, på sig tolv utvisningsminuter (en tia och en tvåa).

När Linköping gjort 4–0 (Mikael Håkanson, efter en läcker fint bakom buren) brakade det loss rejält. Slagsmålen avlöste varandra. Ett tag satt det åtta spelare i utvisningsbåset samtidigt, fyra i varje lag.

– Det var onödigt grinigt stundtals och vi fokuserade på fel saker i andra perioden. Men totalt sett presterade vi en riktig kanoninsats. Vi vann många närkamper och spelade stundtals strålande, framhöll LHC-tränaren Roger Melin.

Skiljde en division?

Att Linköping haft en negativ trend med förlust både mot Djurgården och HV71 på sistone märkte definitivt inte de knappa 8000 åskådarna.

Precis som i de två första matcherna hemma mot Frölunda spelade östgötarna strålande. Tabelltvåan inledde i en rasande fart och skapade farliga chanser i nästan varje byte.

– Det såg ut att skilja en division mellan lagen i det läget, suckade gästernas tränare Stephan Lundh.

Mikael Sandberg radade upp räddningar i kassen och hade även en del flyt på Tony Mårtenssons klockrena skott i ribbkrysset.

Framför allt snurrade kedjan med Per Eklund, Ulf Söderström och Fredrik Emvall rejält – och efter flera chanser lyckades trion överlista Sandberg. Söderström tog hand om en tekning och Eklund klippte till direkt, rakt upp i nättaket.

Då hade precis Kristian Huselius redan gett Linköping ledningen med 1–0.

I inledningen av den andra perioden gjorde Huselius också 3–0, i numerärt överläge.

– Skönt att bevisa att vi kan vinna även utan Brendan Morrison, som det varit en del snack om, konstaterade Norrena

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM