Jag var ängslig och väldigt nervös

HOCKEY

Elitseriens nygamle poängkung Kristian Huselius om självförtroende, trav och svåra förlossningar

1 av 2 | Foto: STOLT PAPPA För sex månader sedan anlände dottern Stella och hockeylivet fick en ny dimension. - Nu kommer man hem och skiner upp som solen varje dag, säger Kristian Huselius.

STOCKHOLM

Nästan lite bortglömd i NHL under tre år.

Nu gör Kristian Huselius succé i elitserien och leder poängligan före bland annat Peter Forsberg.

En anledning är ett bättre självförtroende - en annan dottern Stella, 6 månader.

- Istället för att bara ligga framför teven och bara fundera på hockey har man något vettigt att göra, säger Kristian Huselius.

Vi träffar Kristian Huselius i hans villa på Tyresö utanför Stockholm.

Han har inte hunnit att tillbringa alltför mycket tid i det nya huset.

Istället utgör hem en lägenhet i centrala Linköping.

— Men jag var nära att spela för Hammarby under lockouten. Men de ringde lite för sent och då var jag i stort sett överens med Linköping, berättar Kristian Huselius.

Huselius köpte huset av Djurgårdens tränare Johan Garpenlöv och har lagt ned mycket tid och pengar till att förvandla enplansvillan till en oas och drömbostad för hans lilla familj med sambo Sara Ceccarello och dottern Stella, 6 månader.

Just trygghet med egen familj och ett eget boende är nyckelord för Kristian Huselius.

Med välbefinnande och välmående har spelet på isen gått som på räls - nu är han en av Sveriges bästa hockeyspelare. 41 poäng på 26 matcher ett kvitto på det.

Jämfördes med Nylander

Men hans karriär har varit som en berg-och-dalbana där succé blandats med en något bortglömd tillvaro utan rubriker.

Allt började i södra Stockholm där han var kung i match efter match i början av 90-talet. Enligt många var han Stockholms största talang sedan Michael Nylanders dagar.

Sedan lockade Färjestad.

Där kunde karriären tagit slut.

Huselius saknade självförtroendet och var nära att ge upp hockeyn.

Lyftet kom i Frölunda där Tommy Boustedt gav gänglige Huselius stöd och utrymme i elitserien.

Säsongen 2000-01 blev historisk. Huselius gjorde fantastiska 67 poäng och toppade nästan alla möjliga ligor i elitserien.

Efter tre år som medelspelare i NHL är han nu tillbaka i Sverige och precis som 2001 toppar han poängligan.

— För mig är självförtroendet väldigt viktigt. Har man det kan göra precis som man tänkt sig på isen. Då får man det där lilla extra tiden och utrymmet och då går det oftast bra, säger Kristian Huselius.

Har Linköpings tränare Roger Melin haft någon inverkan på ditt självförtroende?

— Ja, verkligen. Han låter individen växa. Vi spelare får ta ansvar och även bestämma hur laget ska lösa vissa situationer. Det har verkligen passat mig och jag har vuxit i Linköping. På så sätt har lockouten varit otroligt nyttig, säger Huselius.

I NHL har du haft Mike Keenan som tränare. Stämmer mytbilden om Keenan som en stentuff tränare med en annorlunda ledarstil?

— Ja, det måste man säga. Han är annorlunda mentalt och är ganska upp och ned. En dag är allt jättebra - en dag efteråt är allting jättedåligt. Keenan kan säga till någon på träningen att ”du kan inte åka skridskor” eller ”du kan inte passa pucken”. Sånt behöver man inte höra och jag förstår inte vad han vill uppnå med det. Jag är väl en av de spelare som Keenan gillar att ha kvartssamtal med. Där får man höra ett och annat, säger Huselius.

Huselius har under lockouten bytt Keenan mot dottern Stella. Nu är det hon som finns i pappa Kristians tankar varje dag - det har blivit ett lyft.

— Nu kommer man hem och skiner upp som solen varje dag. Det är jätteroligt att se Stella och att umgås med henne. Tidigare har man lagt sig i soffan i en tom lägenhet, tittat på texttv och bara funderat på hockey. Jag har nog varit en stor hockeynörd. Nu gör jag något vettigt av tiden, säger Huselius.

Stellas förlossning var visst jobbigare för dig än för mamman. Varför?

— Ja, så var det. Jag tyckte förlossningen var skitjobbigt och jag var nära att bryta ihop. Jag var ängslig, rädd, väldigt nervös och jag trodde att jag skulle svimma. En sjuksköterska frågade hur det stod till med mig. Jag minns att min mamma var där och när jag kom ut med Stella till henne var jag nära att ramla ihop i mammas knä. Jag var riktigt skakis. En kul detalj är att Stella föddes den 22:a - det är ju mitt tröjnummer och det sambandet är jag lite stolt över, säger Huselius.

Hästar ger en kick

Som nybliven pappa har du väl inte längre tid med trav?

— Jo, det har jag faktiskt. Jag är delägare i några travhästar och nu när jag är tillbaka i Sverige är det roligt att följa travet igen. Försöker åka till Mantorp när det blir tillfälle. I Florida blir det inte så mycket. För lite mer än ett år sedan köpte jag och Björn Goop Buvetier's Harmoni tillsammans. Jag hoppas mycket på honom. Men det är svårt att lyckas med en travhäst. Men vet inte hur den tar träning och eftersom vi köpte den på auktion kan det gå lite hur som helst.

Varför är hockeyspelare ofta travintresserade?

— Det är väl spänningen och så handlar det om levande djur. Det är en kick att se travhäster komma in på upploppet. Ofta är men ett gäng grabbar på trav och det blir väl en sammanhållning och en speciell stämning.

Du ratades från World Cup-truppen. Har du gjort ditt i Tre Kronor?

— Absolut inte. Blir jag uttagen ställer jag upp. Sweden Hockey Games kan bli en höjdare med många duktiga svenska spelare.

RÖSTER OM HUSELIUS

DET HÄR ÄR KRISTIAN...

HUSELIUS OM...

ARTIKELN HANDLAR OM