Måste få in sex miljoner kronor

AIK Hockey går inte sin tuffaste match på isen.

Den gäller de nya licensreglerna och rätt siffror i balansräkningen.

Nu på fredag lanserar man ännu en aktieemission och hoppas få in sex miljoner kronor för att klara elitlicensen.

– Reglerna för eget kapital anser jag är för hårt ställda. Det blir svårt för klubbar i Hockeyallsvenskan att uppfylla kraven, säger Anders Olson, vd för AIK Hockey.

På måndagskvällen var det show på Hovet.

AIK i allmänhet och Garry Nunn i synnerhet gjorde processen kort med Oskarshamn i den första Hockeyallsvenska finalen, en serie som avgörs i bäst av fem matcher.

Just nu ser det väldigt ljust ut för AIK att nå ett kvalspel som kan leda till att laget spelar i SHL kommande säsong.

Men det finns orosmoln för AIK. Vid bokslutet i somras låg koncernresultatet på minus 6,6 miljoner kronor, trots att nyemissionen för ett år sedan inbringade över nio miljoner kronor.

– Vår ekonomi är ansträngd. Vi står inför ett vägskäl om vi ska kunna satsa varje år mot SHL eller om vi ska anpassa verksamheten, säger vdn Anders Olson.

”Hoppas få in sex miljoner kronor”

Det är därför som man nu ber fansen om ännu mer hjälp. Redan tidigare under säsongen har klubben lånat tre miljoner kronor av supportergrupperingen Den Svarta Massan och det räcker inte.

– Nu kan vi inte låna mer pengar till vår verksamhet eftersom vi måste ha en balansräkning med ett eget kapital på minst två miljoner kronor den sista april för att uppfylla licenskraven. Som en del i vår rebalanseringsplan utför vi ännu en aktieemission med start på fredag där vi hoppas få in sex miljoner kronor. I den re-balanseringsplanen har vi lagt in att vi ska ha tre extra matcher efter grundserien, dessutom behöver vi fem till sex miljoner kronor för att klara av licenskraven för Hockeyallsvenskan eller SHL. För Hockeyallsvenskan gäller två miljoner kronor och för SHL fyra miljoner kronor. Vi får heller inte tillgodoräkna oss eventuella framtida ligabidrag för att bli godkända i licensnämnden, säger Anders Olson.

Han är extremt nöjd med vad laget presterade på isen på måndagskvällen. Men orolig inför framtiden. Inte bara för klubbens ekonomiska situation och de ökade licenskraven.

– Vi kommer tillbaka till vår arbetsmiljö i Stockholm där stödet från kommun och näringsliv inte går att jämföra med hur klubbars miljö är på många andra orter och våra relativt begränsade intäktsmöjligheter på Hovet gör att det är svårt för oss att kunna vara konkurrenskraftiga mot de klubbar som vi tävlar emot.

– Jag anser också att licensreglerna är för hårda och jag tror att många kommer hamna i trångmål i framtiden. Nu ska man ha två miljoner kronor för licens för spel i HockeyAllsvenskan. I framtiden höjs den siffran till fyra miljoner för Hockeyallsvenskan och för SHL till tio miljoner kronor. Oerhört tuffa krav, avrundar vdn.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN