Positivt i Örebro trots förlusten

HOCKEY

ÖREBRO. Han har gått i legendaren Vladimir Yurzinovs skola.

Mycket arbete och disciplin.

– Örebro ska börja vinna igen. Bara hårt arbete som gäller, säger Niklas Sundblad.

Foto: Johan Bernstr m / BILDBYR N
Örebros nya tränare Niklas Sundblad.

Kanske inte finns så många i det svenska hockey-folkhemmet som känner till Tumba-killen Niklas Sundblad. Han spelade egentligen bara fem säsonger i Sverige med AIK och Malmö.

Men han var supertalangen som aldrig blev ordinarie i NHL, trots att han valdes som nummer 19 i första rundan av draften 1991, bara några val bakom Peter Forsberg och Markus Näslund.

Och han var med i det klassiska JVM-laget som 1992 som krossade allt motstånd. Ett lag som även Johan Tornberg, som Sundblad nu har efterträtt i Örebro, ironiskt nog var med i.

Därefter startade en häftig hockeyresa för Sundblad med stopp i Nordamerika, Finland, Sverige, Tyskland, Italien och Japan.

”Lärt mig mycket”

Många intryck, speciellt från TPS Åbo där han hade förmånen att tränas av Vladimir Yurzinov, den ryska legendaren som gjorde TPS till en stormakt i finsk hockey.

– Har lärt mig mycket under min resa. Under Yurzinov så åkte vi mycket skridskor och det ska vi i Örebro också göra. Vi ska vara noggranna och vara förberedda. Det kommer bli längre träningar, jag tror det i alla fall, har inte stenkoll på hur mycket Örebro tränat tidigare, säger Niklas Sundblad, som de tio senaste säsongerna varit tränare i Tyskland.

Han har precis klarat av sin första presskonferens i Sverige och SHL.

Han hyllade, artigt, Frölunda. Tyckte de var ett av Europas bästa lag och att man blir straffade om man gör bort sig i egen zon som Örebro gjorde.

Nu väntar bara några timmar innan lagen möts igen.

Kanske värsta möjliga starten för Sundblad att tvingas möta Frölunda två gånger på 24 timmar. Eller en möjlighet att överraska.

En profil som sticker ut

– Vi måste börja vinna matcher. Så är det. Tror det handlar mycket om självförtroende, säger Sundblad.

Han är en tränarprofil som sticker ut.

En blandning av Roger Rönnbergs kroppsspråk och Mats Hallins ansiktsuttryck.

Bland annat coachar han på engelska, trots att Örebro just nu bara har tre utespelare som inte behärskar svenska.

– Jag vill att alla ska vara med på tåget. Jag gillar att driva på laget på engelska. Pratar jag engelska kan inte spelaren säga att han missförstått. Därför kör jag engelska. Sedan är det min komfortzon. Jobbade med engelska hela tiden i Tyskland.

Det är nya tider i Örebro. Sundblad-eran är här. Han accepterar inte att man glider någon gång, eller fuskar. Speciellt märktes det när Örebros spelare skulle byta under matchen.

– De skötte sig ok. Man måste åka hela tiden. Finns inget värre än raka ben från blålinjen och till båset. Ju snabbare man byter desto snabbare kommer fräscha killar in.

– Svenska lag tränar mycket start-stopp på isen. Det gillar jag. Örebro ska bli jobbiga att möta.

Bara så att övriga lag är varnade.

FAKTA

Matchens fem stjärnor:

Robin Figren, forward, Frölunda

Gör den viktiga kvitteringen, som leder in Frölunda i matchen.

Daniel Viksten, forward, Örebro

Gör 1–0, och är överlägsen i hemmalaget. Chanser på fler mål.

Simon Hjalmarsson, forward, Frölunda

Steppar upp mer och mer. Gjorde sin 200:e poäng i SHL.

John Nyberg, back, Frölunda

Imponerar mer och mer, viktigt 2–1-mål.

Martin Johansson, forward, Örebro

Bra fart, nära att göra mål i slutet. Mer energi direkt.

Matchens målvakt: Julius Hudacek, Örebro

Räddar sitt lag från en större förlust. 

Domare:

Matchen:

Intressant att se Örebro efter tränarbytet, direkt med mer energi och tryck på mål. Orken finns där inte ännu, och Örebrospelarna kan nog se fram emot en hel del hårdträning framöver. När Frölunda väl fick fart på skridskorna orkade inte hemmalaget åka med och segern var till slut helt rättvis även sett till chanser. Sömnig serieledare i den första perioden, men tog över helt i andra. Hade sen lite flax med Nicklas Lasus 3–1-mål, mitt i en stark Örebropress. Men överlag det bättre laget.

(Jury: Henrik Lundgren)