Legendaren om hetsen: ”Har märkt av den”

Backikonen Nicklas Lidström om klimatet i ungdomshockeyn: ”Måste utbilda föräldrarna”

Foto: Magnus Sandberg
Nicklas Lidström, Tomas Ros, Hans Abrahamsson och Mikael Tellqvist.

avHans Abrahamsson

HOCKEY

Nicklas Lidström, 47, är exklusiv gäst i Hockyestudions podd.

Och backlegendaren berättar bland annat att han också märker av ett allt hårdare klimatet inom ungdomshockeyn: 

– Jag har märkt av den här hetsen från föräldrarna. Det märks under matcher, i periodpauser och även under och efter träningar, säger Lidström. 

OS-guld, VM-guld, fyra Stanley Cup-titlar och sju gånger utsedd till NHL:s bästa back.

Det är några av Nicklas Lidströms meriter. Av många rankas Avestasonen som den bästa backen någonsin i hockeyhistorien. 

Numera är Lidströms enda direktkontakt med hockeyn att han är med och tränar ett ungdomslag i Västerås där yngsta sonen Lucas, 14, spelar.

– Vi är ett gäng på fem ledare och jag är assisterande tränare, berättar Lidström.

En fråga som har varit i fokus, inte minst den gångna helgen då TV-pucken avgjordes, är hur unga spelare hetsas av vissa föräldrar och ledare. Något även Lidström har märkt av i sin roll som ungdomstränare.

– Jag tycker att jag har märkt av den här hetsen från föräldrarna. Det märks under matcher, i periodpauser och även under och efter träningar.

Och nu tycker Lidström att Ishockeyförbundet ska ta tag i frågan: 

– Vi måste utbilda föräldrarna. I Västerås har vi föräldramöten där ledare är med men vi måste utbilda ännu mer och det lär nog komma centralt från Ishockeyförbundet.

Nära att han hamnade i Leksand

Sedan Nicklas Lidström för fem år sedan avslutade sin smått sagolika karriär som spelare har han i perioder haft kontakt med ishockeyn. 

De första tre åren hjälpte han till som scout för Detroit Red Wings, och för ett drygt år sedan var han med som rådgivare åt Tre Kronor under World Cup.

Men han medger att suget efter ishockey börjar bli allt starkare och att det kan bli en tränarroll i SHL inom några år är inte någon omöjlighet: 

Lidström berättar också om hur nära det var att han hamnade i Leksand i stället för Västerås när han som 16-åring lämnade Avesta.