Tre Kronor

Dahlén får landslagsdebutera

Sju debutanter i truppen

Av: 

Hans Abrahamsson

Tomas Ros

Gustaf Ränkeskog

HOCKEY

Johan Garpenlöv har presenterat truppen till Karjala Tournament.

Precis som Sportbladet kunde avslöja är Timrås succéforward Jonathan Dahlén, 22, uttagen.

Även Frölundas succémålvakt Niklas Rubin, 24, får landslagsdebutera.

Jonathan Dahlén har dominerat i allsvenskan de senaste två säsongerna och får nu landslagsdebutera. Kul för den skicklige forwarden, men dyrköpt för Timrå som spelare tre matcher under landslagssamlingen.

– ”Garpen” ringde och sa att han var aktuell, då förstod jag nästan att han skulle komma med. Det är inte något konstigt, jag tror inte det finns någon bättre forward i Sverige just nu, säger Timrås sportchef Kent Norberg.

– Det är tre matcher som Jonathan missar, men vi har ett bra lag. Klarar vi inte av att spela tre matcher utan honom är det konstigt. Jag tycker bara det är positivt att han har tagits ut, säger han till Sportbladet.

”Tror han klarar det galant”

Timråforwarden, som gjort 15 poäng på 6 matcher i hockeyallsvenskan, fick inte en trupplats under fjolårets Karjala Tournament. Men nu anser förbundskaptenen Johan Garpenlöv att 22-åringen är redo för att debutera.

– Spelmässigt så vet jag att han är fysiskt starkare. Han ser mer “seniormässig” ut nu. Plus att han deltar i det defensiva spelet på ett helt annat sätt nu, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Med tanke på vilken uttagningsprocess det var inför den här turneringen så passar det bra att ta med honom och testa honom. Nu ska han visa att han håller här i Tre Kronor. Det tror jag att han klarar av galant, säger Garpenlöv.

Dahlén är långt ifrån den ende debutanten i truppen.

Totalt är det sju debutanter, däribland Frölundamålvakten Niklas Rubin. Och det har varit en snabb resa för Rubin. Från oönskad i Luleå för knappt två år sedan till Tre Kronor. 24-åringen imponerade i Frölunda redan förra säsongen och den här hösten har han varit en av seriens bästa målvakter.

Nu belönas även Kungsbackakillen med en plats i Johan Garpenlövs första trupp för säsongen.

Från Varberg till Tre Kronor

Sportbladet kunde redan i lördags avslöja att Samuel Ersson blir en av målvakterna och Brynäsmålvakten får nu sällskap av Rubin.

– Han (Rubin) har haft en jättebra säsong så här långt i ett väldigt bra lag. Även om Frölunda är ett bra lag har de alltid skott emot sig. De skotten har han klarat av med bravur. Precis som med Ersson är jag spänd på vad han kan uträtta i Tre Kronor, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Det blir första gången någonsin som Rubin får dra på sig landslagsdressen. Han har inte gjort några pojk- eller juniorlandskamper.

”Kommer inte dominera”

Niklas Rubin har redan hållit tre nollor på sju matcher. Han ligger tvåa i målvaktsligan när det gäller insläppta mål och har en räddningsprocent på 92,5.

Rubin har en häftig hockeyresa bakom sig. 2016 spelade han med Varberg i Hockeyettan, nu blir det alltså spel med Tre Kronor.

En annan debutant som finns med i Garpenlövs trupp är Skellefteås Jesper Frödén.

– Frödén är en liten ”late bloomer”. Han har tagit steget upp till Skellefteå, och de har gjort ett väldigt bra jobb med honom. Man får nog förvänta sig att han inte kommer in och dominerar direkt, men han ska visa att han vill vara här och det tror jag att han kommer göra, säger Garpenlöv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Tre Kronor

LÄS VIDARE

Allt om hockey-VM 2021 – spelschema, datum och tider

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tre Kronor

Ishockey

Johan Garpenlöv

Jonathan Dahlén