NHL gör miljardförlust: ”Vi spelar för fansen”

NEW YORK. Det kostar NHL miljarder att genomföra den säsong som börjar natten till torsdag.

– Vi hade sparat mycket pengar om vi inte spelat. Men vi gör det det ändå, för spelarnas och fansens skull, påstår kommissionären Gary Bettman.

Natten till torsdag släpper de pucken i NHL igen, drygt tio månader efter att förra grundserien abrupt avbröts – men som framgår av färska uttalanden från kommissionären Gary Bettman var det långtifrån självklart att det alls blev någon säsong i år.

Några ekonomiska incitament fanns inte – tvärtom.

– Det handlar inte längre om miljonförluster. Det handlar om mer än en miljard (alltså bortåt 8.5 miljarder kronor), klargör Bettman.

– Det hade varit billigare för oss att stänga hallarna. Vi hade sparat mycket pengar om vi inte spelat några matcher. Men vi gör det ändå för att spelarna och fansen vill det. Vi hoppas också att det kan hjälpa människor i karantän och isolation en känsla av normalitet.

”Alla kommer att förlora pengar”

Vändkorsen i hallarna  genererar ungefär 50 procent av de 31 lagens intäkter och för att kompensera bortfallet från tomma läktare tillåter man för första gången reklam på spelarnas hjälmar i år.

Men tröjreklam, på europeiskt vis, är inte aktuellt – ännu.

– Juryn är fortfarande ute när det gäller reklam på tröjorna. Ingen ska dra några förhastade slutsatser. Vi får se vad som händer härnäst, heter det.

Bettman poängterar samtidigt att ingen av klubbarna riskerar att hamna på obestånd på grund av de uteblivna inkomsterna.

– Samtliga ägare befinner sig i en bra position och kommer rida ut det här, vi känner ingen oro i det avseendet. Men alla kommer att förlora pengar.

Mike Babcock är tillbaka. Nej, den förre Detroit- och Toronto-coachen – som efter fjolårets avslöjanden om hur han förnedrat och mobbat sina spelare genom åren, bland andra svenske Johan Franzén, blev persona non grata i hockeyvärlden – har inte fått något nytt tränarjobb. Men tv-kanalen NBC har något oväntat honom som ny expertkommentator efter avskedade Mike Milbury.

Tre NHL-lag – Florida, Dallas och Arizona – kommer tillåta ett begränsat antal fans på läktarna redan från grundseriestarten. Och Pittsburgh och Columbus hoppas kunna följa det exemplet inom kort.

Däremot håller Tampa dörrarna stängda tills vidare – trots att lokala myndigheter tillåter publik.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN