Tampa Bay Lightning Stanley Cup-mästare för andra året i rad

TAMPA. För andra året i rad – Tampa Bay Lightning är Stanley Cup-mästare.

De vann nattens femte final mot Montreal med 1-0 och fick lyfta den ikoniska bucklan inför våldsamt segerrusiga fans hemma i Amalie Arena.

– Det är så otroligt underbart, jublar lagkaptenen Steven Stamkos.

Bara ett dygn efter att tropiska stormen Elsa svepte in över Tampa-bukten exploderade en ny orkan på samma breddgrader.

Men den här gången var det inga tropiska vindbyar som blåste taken av fastigheterna i metropolen på Floridas västkust.

Det var Tampa Bay Lightnings fans som fick se sina hjältar vinna femte finalen mot Montreal Canadiens och vinna sin andra raka Stanley Cup-buckla – och sedan satte de fansen igång den vildaste festen i byn på ett och ett halvt decennium.

– Det är så otroligt underbart, säger Steven Stamkos till NBC strax innan han tar emot idrottsvärldens mest anrika pokal av kommissionären Gary Bettman.

– Att få vinna här hemma, inför våra fantastiska fans… det känns som en dröm.

Vasilevskij höll nollan – årets MVP

Det var dock inte med någon vådlig marginal Bolts vann sista ronden i hockeyns ultimata kraftmätning. Det blev bara ett enda mål i den femte finalen – inprickat av rookien Ross Colton, på assist från David Savard, 13.27 in i andra perioden. Som av en händelse är just Colton och Savard de enda i årets trupp som inte var med och vann ifjol. Nu fick de alltså baka det matchavgörande målet ihop – det som säkrade andra raka titeln.

För även om Habs försökte iscensätta en forcering i tredje lyckades de aldrig skapa något riktigt tryck förrän i slutminuten och inte heller då fick de hål på otrolige Andrei Vasilevskij. Han höll nollan – precis som i alla andra avgörande i samtliga playoff-serier sedan finalen förra året. Så förärades han också Conn Smythe Trophy – det årliga priset till slutspelets mest värdefulle spelare.

Ifjol var det Victor Hedman, Lightnings ende ordinarie svensk, som tog hem den trofén. Han hade inte riktigt samma dominanta slutspel i år, men lysande var han och nu hör han till de fåtaliga blågula stjärnor som vunnit fler än en Stanley Cup.

Den listan består av Anders Kallur, Stefan Persson, Nicklas Lidström, Tomas Holmström (alla 4), Niklas Hjalmarsson (3) samt Tomas Jonsson, Willy Lindström, Ulf Samuelsson, Peter Forsberg, Tommy Albelin, Johnny Oduya, Marcus Krüger, Oskar Sundqvist, Patric Hörnqvist, Carl Hagelin – och Victor Hedman.

Tampa jublar efter Stanley Cup-segern.
Tampa jublar efter Stanley Cup-segern.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!