Leifby: Ett slånsnärj av klichéer

SOLNA.

Hockeyallsvensk upptaktsträff.

Så här många män i merinoull-pullover har jag inte sett sedan bilsalongen i Frankfurt öppnade senast.

Den svenska ishockeysäsongen är igång sedan någon vecka men det är först på fredag ”Sveriges mest underhållande liga” drar igång, och med tanke på den grandiosa självbilden borde den hockeyallsvenska ledningen på sikt kunna skriva ett betydligt bättre tv-avtal än det de nu sitter fast i.

Ett försök att öka värdet på ligan är ”Super-Fredag”-konceptet som är nytt för i år.

En gång i månaden kommer C More att sända två matcher på raken på fredagskvällen, den första med nedsläpp 18.00 och den andra 20.30 vilket förstås skrämmer bort både barnfamiljer och i viss mån de större bortaföljena.

Glädjande dock att ligan nu skrivit ett nytt samarbetsavtal med Sibylla. 

På måndagen samlades Sveriges mest hjulbenta ishockeytränare på ett vinhotell i Solna, tyvärr inte för att supa och slåss utan för att tillsammans snacka upp säsongen.

Biljettansvarig kastade sig i ån

Med sig hade de varsin spelare i piké, en merinoull-pullover och efter en pandemi som gjort att de levande upptaktsträffarna stått i träda även ett uppdämt behov av att föra hela samtal och resonemang med endast floskler.

Så många nötta fraser som möjligt på kortast tid vinner och det tog inte lång tid innan lokalen på hotellet där också många ishockeyjournalister samlats förvandlades till ett slånsnärj av klichéer.

Först ut var Troja-legendaren Daniel ”Trucken” Karlsson som på strålande Sunnerbohov-småländska menade att nykomlingen ”nog kommer att överraska”.

En krigsförklaring, förstås, och Vita Hästen-delegationen tryckte hårt på att grundserien består av 52 omgångar.

Kristianstads Mikael Gath berättade att han tänker ”kavla upp ärmarna” och Mattias Zachrisson i Almtuna att ”mycket kommer vara samma lika” jämfört med i fjol.

Klubbens biljettansvarig gick rakt ut och kastade sig i Fyrisån.

Västervik och den assisterande kaptenen Victor Öhman menade att det viktigaste blir att ”få ihop gruppen” eftersom 18 nya spelare tillkommit sedan förra säsongen.

TAIF-gänget ska ”bygga vidare på resan” och Mora-tränaren Johan Hedberg hoppas att laget ska kunna ”växa under säsongen” och att det finns gott hopp om det eftersom det i truppen ”finns många hungriga spelare”.

Ett bevis på det fick vi efteråt när Lukas Wernblom tryckte i sig så många kakor att Moras klubbdirektör Peter Hermodsson lämnade byggnaden i vredesmod. 

Sö’täljes Andreas ”Såatte” Hjelm och AIK:s Christian ”Nä men” Sandberg var helt chanslösa mot Modos Mattias Karlin som intog scenen med en nyslipad treudd.

Karlin ”vill vinna hockeymatcher”, känner ”någon slags press” men lugnade alla oroliga supportrar med klassikern ”jag fokuserar på mitt”.

Hockeyallsvenskans vd passade på att killa tv-bolag och några sponsorer under fötterna, och så kom det en spelbolagsfigur och pratade odds inför en publik där nio av tio inte får spela på varken matcher eller målskyttar eftersom det är olagligt.

Till slut var syret i salen sämre än i en tysk u-båt på väg genom ett hårt bevakat Gibraltar sund och när HV71:s Simon Önerud beskrev den kommande hockeyallsvenska säsongen som ”en härlig utmaning” nickade jag till och vaknade inte förrän Karlskogas tränare Karl Helmersson tyckte att C More kan dra så ända långt åt helvete att… nej, det gjorde han förstås inte, men han har som mål att Karlskoga ska ha ”en bra daglig verksamhet”.

Klart är att HV71 är den största förhandsfavoriten i hockeyallsvenskans historia och det ska bli oerhört intressant att se hur de tar sig an och igenom den här säsongen.

Tommy Samuelsson står kanske inför sin tuffaste ishockey-utmaning sedan han under 80-talet spelade landslagsishockey med en surströmming insydd i axelkopan och det var intressant att höra hans resonemang kring hur de planerat försäsongen.

Jönnet-laget har nästan bara mött hockeyallsvenska lag (Örebro och Linköping också, även om Linköping nästan räknas som allsvenskt motstånd) och rest runt på studieresor i den svenska ishockeymyllan, för nu ska de torftiga omklädningsrummen i Västervik eller den dåliga belysningen i Dackehallen inte komma som en obehaglig överraskning.

Jag tror att HV71 har hittat precis rätt tränare för uppdraget de står inför, men kom också ihåg att lag som åkt ur SHL historiskt har haft mycket svårt att ta sig tillbaka direkt.

Djurgården behövde två säsonger på sig, Timrå lika så, och hur det gick för Karlskrona, Mora, Modo, AIK och Södertälje behöver jag inte påminna om.

Nu är det HV:s tur att försöka, de inleder säsongen på fredag hemma mot AIK och avslutar grundserien hemma mot Mora en vecka in i mars.

Däremellan?

Då tar de en match i taget.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!