Garpenlövs svar efter utspelet: ”Inte tränarna som ska åka”

Förbundskaptenen om SHL-spelare till OS

Uppdaterad 2022-01-21 | Publicerad 2022-01-03

Flera röster höjs kring SHL-spelarnas vara eller icke vara i kommande OS.

Nu ger förbundskaptenen, Johan Garpenlöv svar på tal.

– Deras åsikter struntar jag fullständigt i, säger han.

Följ ämnen

Om ungefär en månad är det dags för OS i Peking. För hockeyns del blir det utan världens bästa hockeyspelare då NHL sa ifrån.

– Jag tycker synd om spelarna. Det är flera som hade sista chansen att delta, säger Tre Kronors förbundskapten, Johan Garpenlöv och fortsätter:

– Det är som det är. De hade säkert bra anledningar. Jag sitter inte i deras rum när sådana beslut tas så jag vet inte så mycket om det. Jag hoppas bara att det var genomtänkt.

”Deras åsikter struntar jag i”

Det betyder att Garpenlöv får sikta in sig på ett europeiskt ”Dream team”. Men det kan uppstå problem med SHL. Under måndagen kom det fram att flera lag har fått in smittan i trupperna och ett resultat av det är att matcher kommer att skjutas upp.

SHL har dock ett avtal med det svenska ishockeyförbundet vilket gör att ligan inte får stoppa spelare från att delta, likt NHL gjort. Samtidigt har bland annat Luleås sportchef, Stefan Nilsson varit kritisk och Frölundas tränare, Roger Rönnberg sagt att han kommer att försöka stoppa sina spelare om de skulle bli uttagna. Nu ger Johan Garpenlöv sin syn på det hela.

Johan Garpenlöv.

– Deras åsikter struntar jag fullständigt i. Det är spelarna som ska åka och inte tränarna. Så de enda åsikterna jag bryr mig om är spelarnas. De spelare som vi hittills har pratat med vill åka.

Känner du en personlig oro över att åka?

– Nej, absolut inte. Om jag skulle göra det så hade jag inte kunnat göra något alls. Jag är övertygad om att arrangörerna kan lösa ett säkert OS. Sedan går det aldrig att garantera full säkerhet.

Strax innan nyår ställdes Junior-VM in. Ett evenemang som fått utstå stor kritik efter uppenbara brister. Men det är inte något som bekymrar Garpenlöv inför OS.

– Med facit i hand så verkar det inte varit så bra arrangerat i Junior-VM. Nu är IOK ansvariga och jag har full tilltro till dem.

Problem med ”long list”

Ett annat problem som Garpenlöv står inför är den redan inskickade ”long list”. De skickade in ett lag med aktuella NHL-spelare och ett lag med europeiska spelare. Kruxet? Spelare som lämnat Nordamerika för att återvända till Europa finns inte med på någon lista, vilket gör dem otillgängliga. Det handlar exempelvis om succéspelaren, Dmytro Timashov.

– Vi försöker lösa det. Exakt hur det ska lösas vet jag inte. Vi vill att ett flertal spelare som lämnat Nordamerika ska bli tillgängliga att få in på listan. Om det blir tillägg eller rent av ersätta någon som redan är på listan, det vet jag inte, säger Johan Garpenlöv.

Truppen inför OS presenteras 21 januari.