– Svensson är den nye Fasth

HOCKEY

AIK:s nya målvakt redo ta upp kampen med Fasth: ”Blir ett krig”

Foto: Joel Nilsson.

SLITE. Viktor Fasth utsågs till VM:s mest värdefulla spelare i våras.

Men i AIK är inte förra säsongens succémålvakt given.

– Markus Svensson är nye Viktor Fasth. Bäste målvakten för stunden får stå, det kommer att bli ett krig, säger målvaktstränaren Stefan Persson.

AIK gick på is i torsdags och i går var det dags för första träningsmatchen mot division 1-laget Visby/Roma. AIK valde att låta Viktor Fasth och Markus Svensson, ny från Malmö, stå halva matchen var.

”Markus suger åt sig”

Fasth var chanslös på Alexander Nilssons kanon och släppte in ett av tolv skott medan Markus Svensson spikade igen och motade samtliga tolv skott mot sig i 2–1-segern.

– Markus suger åt sig både puckar och information som en svamp. Han är oerhört träningsvillig. Om han har tränat fys i fyra timmar och jag säger att ”nu ska du cykla till Uppsala och tillbaka”, då gör han det – med ett leende på läpparna. Han tränar tills någon säger stopp, säger målvaktstränaren Stefan Persson som ser många likheter med Viktor Fasth.

”Inget är hugget i sten”

– Markus är precis som Viktor en late bloomer och verkar vara precis lika noggrann på isen, och lugn utanför isen.

Men jag antar att Fasth är given förstekeeper?

– De kommer att få slåss om det.

Tränaren Roger Melin är inne på samma spår:

– Inget är hugget i sten. Viktor kan inte leva på gamla meriter och måste göra sig förtjänt av speltid och Markus ser mycket spännande ut.

Markus Svensson inser att han lär börja säsongen som andremålvakt – men

är beredd att ta upp kampen.

– Jag vill spela bra i de matcher jag får stå och fortsätta utvecklas. Det är roligt att jobba med Stefan och Viktor, jag har mycket att

lära av dem.

Fasth pappa nyligen

Viktor Fasth, som blev pappa till en dotter för tre veckor sedan, ser fram emot målvaktsduellen.

– Markus har varit en bra målvakt under en längre tid och är värd en chans i elitserien. Det ska bli kul och sporrande att fajtas med honom i vinter. Jag tycker inte om begreppet förste- och andremålvakt. Den som är bäst för stunden ska stå, säger han.

Du ångrar inte att du nobbade NHL?

– Nej, det känns kul att vara igång med Gnaget. Om jag hade skrivit på ett tvåvägskontrakt hade jag garanterat missat min dotters födsel och det var jag inte beredd att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM