Fem mål av Johan Franzén mot Ottawa

HOCKEY

Första gången på 19 år en svensk lyckats med bedriften: ”Glad att vi vann”

NEW YORK. Inte sedan Mats Sundin lyckades 1992 har en svensk gjort fem mål i en och samma NHL-match

Men i natt slog Johan Franzén till.

Jo, smålänningen som kallas ”The Mule” samlade på sig en hel kvintett baljor när Detroit vann en egendomlig match mot Ottawa med 7-5.

– Det var en rolig match att spela. Men som det utvecklade får jag vara glad att vi vann. Att göra fem mål och förlora hade inte varit lika skojigt, skrockar han när Sportbladet ringer upp efter rekordkvällen.

Det verkar, milt uttryckt, som att den Florida-sol han njöt av under All Star-breaket gjorde Johan Franzén gott.

I sin första match efter uppehållet, mot Ottawa i natt, prickade han alltså in fem – 5! – mål.

– Ja, he he, jag kanske fick tillbaka lite hunger på hockey, säger han på telefon när han efteråt sitter på spelarbussen och avnjuter en välförtjänt segeröl.

– Jag vet inte hur jag ska förklara det. Jag gjorde två snabba mål och sedan rann det på, och kedjekamraterna Henrik Zetterberg och Todd Bertuzzi gav mig suveräna passningar hela tiden.

Andra gången på sex år

Det är blott andra gång sedan lockout-säsongen för sex år sedan en NHL-spelare lyckas fullborda en femklöver; senast var det dåvarande Minnesota-stjärnan Marian Gaborik som gjorde det på framtida lagkamraten Henrik Lundqvist 2007.

Och inte sedan Mats Sundin för 19 år sedan var lika produktiv i en match med Quebec Nordics sedan har en svensk gjort så många mål under en och samma afton.

Överhuvudtaget är det bara ytterligare tre svenskar i NHL-historien som lyckats med den fantastiska bedriften. Willy Lindström för Winnipeg Jets 1982, Bengt-Åke Gustafsson för Washington Capitals 1984 och så ”Sudden” för Quebec 1992 då.

– Vad säger du, har ”Bengan” gjort det? Om jag vetat det hade jag försökt sätta ytterligare en, säger ”The Mule” med ett skratt.

”Roligt att spela”

Han är lika småländsk som någonsin Karl-Oskar i ”Utvandrarna” och tar således ogärna stora ord i sin mun, men det går inte att ta miste på att han är nöjd med det personliga rekordet.

– Jo, det är klart. När det blir så här är det roligt att spela ishockey, erkänner han.

– Men som matchen utvecklades är jag mest nöjd med att vi vann. Att göra fem mål och förlora hade inte varit lika skojigt.

Men så hade det faktiskt kunna bli.

För medan Franzén själv sprakade av hunger var Detroit som helhet påfallande trögt, i all synnerhet defensivt.

De tog ledningen gång på gång på gång – men sånär som precis i fick Ottawa vid varje tillfälle kvittera i bytet efter.

– Ja, det var en märklig match. Men vi har inte spelat på en vecka och det märktes. Vårt spel var verkligen ringrostigt, säger ”The Mule”.

Lehner utbytt

Nå, de flesta svenskar får i alla fall godkänt betyg. Även Niklas Kronwall gjorde ett mål och Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström stod för tre respektive två assist.

Apropå svenskar fick 19-årige Robin Lehner, som var så lysande mot New Jersey ett dygn tidigare, återigen börja i kassen för Ottawa, men byttes efter fyra insläppta ut mot förstekeepern Brian Elliott.

Det hjälpte nu föga. Senators åkte ändå på sin åttonde raka förlust.

En så tung svit har de inte genomlidit sedan 1996.

Och aldrig har någon spelare gjort fem mål på laget under en och samma match...

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL