Murray: Jag skulle tackla allt och alla

HOCKEY

Hårdingen Douglas Murray drömmer om en sista chans – men nära ge upp karriären

Douglas Murray, 35, vad gör han nuförtiden?

Troligtvis blir det ingen mer hockey.

– Är jag realist så är det så. Men ge mig några veckor så är jag i form, säger backveteranen.

Det har snart gått tio månader sedan Douglas Murray spelade en hockeymatch.

Det blev totalt åtta matcher i Köln 2014-2015 och sedan dess har han funderat på livet, framtiden och hockeykarriären.

– Jag har valt att hålla mig undan. Bättre att vara tyst och ta lite personlig tid till reflektion. Vet inte hur många telefonsamtal som jag valt att inte besvara, säger han till Sportbladet när vi träffas på ett fik vid Globen i södra Stockholm.

Han har startat ett liv vid sidan om hockeyn och i dag är han bland annat delaktig i ett projekt med Andreas Holmqvist och Jens Karlsson, Deelioo, där man har som mål att se till att inga barn/ungdomar tvingas sluta med idrott för att föräldrarna inte har rätt ekonomi.

”Inte lika rakryggad”

– Det handlar om att skapa en handelsplats på nätet som gör att det blir enkelt att antingen byta utrustning eller köpa begagnad utrustning. I dag kostar nya skridskor 4000-5000 kronor och en klubba 2 000 kronor. De går ju inte. Ingen ska sluta med hockey för att det är dyrt, säger bjässen.

Tillbaka till hockeyspelaren Murray.

Det har varit en tuff period senaste två åren för honom.

Han gick kontraktslös förra säsongen och fick till slut korttidsavtal med Köln. I höstas tränade han med Calgary. Mest för att hålla igång, men Murray hade i alla fall en förhoppning om NHL-comeback.

– Jag visste att det skulle bli svårt att få kontrakt med Flames. Hockeyn har förändrats. Alla vill bara ha offensiva backar i dag och hockeyn är inte lika rakryggad som den var tidigare. Förr var ledarna, speciellt i NHL, mer tydliga vad de ville och i dag är det mer en klapp på axeln och en kniv i ryggen, säger han.

”Inte vägt så lite sen jag var 17”

Han vill inte säga att hockeyn är ett avslutat kapital och beskriver sin fysiska form som mycket bra.

– Det är ett tag sedan jag stod på skridskor, men så här lite som jag väger nu har jag nog inte gjort sedan jag var 17 år.

Vilken nivå håller du i dag?

– Svårt att säga. Jag är realistisk så blir det nog inte mer. Jag är bekväm med det. Har gått vidare. Fattar att jag inte går in i första backpar i NHL. Men jag tror faktiskt att jag fortfarande kan spela på en hyfsad nivå. Ge mig bara några veckor på is. Mitt huvud jobbar snabbare än andras och det hjälper mig. Och skulle jag spela hockey nu så skulle det spruta om mig. Skulle tackla allt och alla och det skulle smälla över hela isen. Men jag letar inte aktivt efter någon ny klubb och ska jag dra på mig skridskorna igen så ska det kännas helrätt, säger han och ler.

Vill hjälpa spelare som slutar

När tränade du hockey senast?

– Oj, minns inte riktigt. Det var ett tag sedan.

Ett svar som ger en signal att det mycket troligt är över för Murray.

Nya tider.

Hockeyspelaren Murray har mer och mer gått över till att bli affärsmannen Murray.

Han attraheras av affärsmässiga sidan och vill dra nytta av sin karriär och bygga nätverk.

– Jag är ingen tränare, eller scout eller agent. Jag kan mer hjälpa klubbar med affärs-sidan. Sedan skulle jag vilja hjälpa spelare som slutat med hockey att slussas in i affärslivet. Där behöver många hjälp.

ARTIKELN HANDLAR OM