JVM i ishockey 2016/2017

Ser redan Sverige som semifinalklart

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Abrahamsson: En perfekt genomkörare

HELSINGFORS. Juniorkronorna avslutade med stil.

Mötet med Kanada gällde ingenting – men såg ut att gälla allt.

Det här blev en perfekt genomkörare inför kvartsfinalen.

Jag brukar ha svårt att gå igång på matcher som inte gäller något, men det var svårt att inte tycka om det här mötet.

Fullsatt i arenan och 50/50 mellan svenska och kanadensiska supportrar, som verkligen avslutade 2015 med att skrika ut det sista de hade i lungorna.

De båda lagen bjöd på ett värdigt nyårsfyrverkeri.

Juniorkornorna blixtstartade med två snabba mål. Kanada försökte tackla sig tillbaka i matchen på klassiskt manér. Stundtals var det rena vilda western-hockeyn, där det handlade om att dra först. Eller bli överkörd. Sverige hanterade även det.

Kanada gjorde vad de kunde, men räckte helt enkelt inte till.

Om Juniorkronorna behövde få upp tempot och det fysiska spelet inför slutspelet var det här en perfekt match. Bortsett från att Linus Söderström klev av med tre minuter kvar. Vi får verkligen hoppas att det inte är något allvarligt.

Inget vi kan leva på

På nytt har det svenska laget genomfört ett väldigt bra gruppspel, segern mot Kanada var den 36:e (!) raka. Den här gången fick vi också rejäl fördel av att vinna gruppen. Slovakien i kvartsfinal.

Men i övrigt är inte gruppspelet något vi kan leva på. Slutspel är något annat, det har vi sett många exempel på.

Nu måste det svenska laget växa en nivå till. Nu finns det inte utrymme för någon dålig match eller ens någon riktigt svag period.

Vi förlorade bronsmatchen mot just Slovakien för ett år sedan. Då var det ett väldigt besviket och energilöst svenskt lag som kom till den matchen. Spelarna hade inte lyckats skaka av sig semifinalförlusten mot Ryssland dagen före. Slovakien hade betydligt lättare att motivera sig och vann mot ett blekt svenskt lag.

Men Slovakien har ett helt nytt lag här i Helsingfors. Om deras 95-kull var stark är det här laget svagare. Bara fyra spelare är kvar från laget i Toronto. Juniorkronorna har elva. Många av de spelarna var även ledande redan för ett år sedan. Som Oskar Lindblom, Axel Holmström, Linus Söderström och Gustav Forsling för att nämna några. Eventuellt kan vi även räkna in William Nylander.

Inte mycket skrämmer framåt

Defensivt är Slovakien ett svårforcerat lag med en bra målvakt och många storväxta backar. Framåt är det inte mycket som skrämmer, ingen slovakisk spelare har gjort mer än ett mål i den här turneringen. Och det har i huvudsak handlat om målsnåla matcher för Slovakien. Inte konstigt när deras två tyngsta namn, backarna Christian Jaros och Erik Cernak, har sin styrka i försvarszonen. Slovakerna har bara gjort åtta mål på sina fyra matcher, hälften av målen kom mot nykomlingen Vitryssland.

Däremot har Slovakien spelat jämnt mot de tre toppnationerna i gruppen, det var bara mot Finland som det rasade iväg i slutet av matchen. Där ledde för övrigt Slovakien med 2–0 innan Finland inledde sin vändning.

Ser redan Sverige som klara

Kvartsfinalerna får ursäkta. Det är efter dem som den här turneringen har potential att växa till något alldeles extra. Vi har två stekheta semifinaler på måndag som ser ut att bli rena tungviktsmötena.

Ryssland och Sverige ser jag redan som klara. USA bör också gå dit. Sedan om det blir Finland eller Kanada känns lika ovisst som det känns säkert i de tre övriga kvartsfinalerna.

Men oavsett vilket av de två lagen som tar sig vidare blir det åka av.

Det kan jag lova.

Vi ser fram mot kvartsfinalerna, men det är semifinalerna vi längtar efter.

Till sist: Ett riktigt gott nytt år!

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

”Känns som det stora finska frågetecknet”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

JVM i ishockey 2016/2017

Juniorkronorna

William Nylander

Oskar Lindblom

Linus Söderström

JVM i ishockey