Ny legend basar för Kanada i VM

HOCKEY

Yzerman tar över efter Gretzky som general manager

Under de två senaste OS-turneringarna har Wayne Gretzky haft ansvaret.

Nu förs facklan vidare till en annan legend.

Steve Yzerman har tackat ja till att vara general manager för Kanada under vårens VM i Moskva.

41-årige Yzerman slutade spela ishockey så sent som förra året. Men att bryta med sporten som gjorde honom till en ikon i Detroit, det har det aldrig funnits en tanke på.

Nu blir det den trefaldige Stanley Cup-mästarens uppgift att försöka leda Kanada till sitt 23:e VM-guld i Moskva under april månad.

– Mina upplevelser av internationell ishockey har alltid varit mycket goda, säger Yzerman till Canadian Press. Jag gillade att följa turneringarna som ung pojke och har alltid tyckt att det varit kul att spela själv.

Yzerman spelade själv VM 1985, 1989 och 1990. Hans främsta merit i landslagssammanhang är emellertid OS-guldet i Salt Lake City 2002, där han deltog trots att han hämmades av en svår knäskada. Senare samma år lyckades han dessutom leda Detroit till Stanley Cup-seger.

Steve Yzerman var lagkapten för Detroit Red Wings under 20 av sina 22 säsonger i NHL. Hans 1755 poäng gör honom till NHL:s sjätte bästa poängplockare genom tiderna. Kanadensarens tröja nummer 19 finns sedan den 3 januari i år upphängd i taket av Joe Louis Arena i Detroit.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL