Två hot – på tio minuter

HOCKEY

Polisen sökte bomb hela natten: "Vi ser det som seriösa hot"

Två mystiska bombhot på bara tio minuter.

Fyra minuter senare tömdes hela arenan.

I natt genomsöktes hallen med bombhund.

Foto: ISHALLEN AVSPÄRRAD Polisen utrymde och spärrade av Löfbergs Lila Arena strax innan matchen Färjestad-Modo var färdigspelad. I natt sökte de efter en bomb i arenan efter två hot via telefon.

Det första anonyma hotet kom till SOS Alarm klockan 16.47. Exakt tio minuter senare ringde det igen och en person upprepade att det fanns en bomb i arenan.

- Det är två av varandra oberoende hot och vi bedömer dem som seriösa, säger Christer Lööf, chef vid Karlstadpolisen.

Polisen var i går mycket förtegen och ville inte berätta exakt vad personerna sa till larmoperatörerna. Men hotet ska vara riktad mot ishallen och inte övriga lokaler i arenan och det ska handla om en riktig bomb.

8250 fick utrymmas

Hoten ska dessutom ha framförts på ett sätt som fick polisen att bedöma dem som mycket allvarliga.

- De som svarar gör alltid en riskbedömning, till exempel om personen låter berusad, samlad eller skärrad. De bedömer även hur preciserade hoten är, säger Christer Lööf.

Bara fyra minuter efter det andra hotet fattade jourhavande polismästare beslutet att hallen skulle utrymmas.

Budskapet "Arena måste utrymmas, gå till närmsta nödutgång" nådde de 8250 besökarna i tredje perioden. Utanför väntade räddningstjänsten, flera ambulanser och poliser - och besökarna fick höra att det var lika bra att gå hem.

Tidsödande sökning

Arenan spärrades sedan av i väntan på en specialtränad bombhund från Göteborg. Hunden skulle först flygas med helikopter till Karlstad men på grund av oväder kördes han i stället med bil, vilket försenade utredningen. Först vid 23.30-tiden kunde polisen gå in med hunden.

- Det kommer att ta lång tid att söka igenom byggnaden Det är en stor arena som tar nästan 9000 besökare och det finns många skrymslen och utrymmen, säger Mats Persson, länsvakthavande vid Värmlandspolisen.

Efter en hel natts intensivt arbete där hela arenan genomsöktes hävde polisen avspärrningarna i dag vid lunchtid.

– Även om vi inte hittade några föremål, fanns alla möjligheter att det kunde bli det motsatta, säger kommissarie Christer Lööf, chef för Karlstadspolisen till TT.

Samtidigt har en polisutredning nu inletts.

– Vi jobbar med brottsrubricering som spänner från falskt larm, grovt brott, till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

BOMBDRAMAT I KARLSTAD - MINUT FÖR MINUT

Annsofie Näslund, Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM