”Det går inte att hindra galningar”

HOCKEY

Inga nya säkerhetsrutiner efter bombhoten i Karlstad

Foto: BOMB? NEJ I går vid lunchtid avslutades sökningen efter en bomb i Löfbergs Lila Arena. Polisen hittade ingen sprängladdning. I kväll spelas det hockey i Karlstad igen. Hockeyförbundets ordförande Christer Englund (till höger) är orolig. ”Mycket möjligt att det kommer fler hot”, säger han.

Svenska ishockeyförbundet och klubbarna kommer inte att vidta några säkerhetsåtgärder efter händelsen i Karlstad.

– Det går inte att hindra galningar. Vi får aldrig riskera folks liv och därför tas varje hot på största allvar, säger ordföranden Christer Englund till Sportbladet.

Lördagens möte mellan Färjestad och Modo avbröts med drygt sju minuter kvar av matchen. Två bombhot ringdes in under matchen – båda riktade mot Löfbergs Lila Arena – och polisen bedömde dessa så allvarliga att matchen inte kunde fortsätta.

I går förmiddag, klockan 11.51, revs avspärrningarna sedan två bombhundar under natten genomsökt arenan och inte hittat några bombföremål.

Spelas 23 november

Senare under dagen beslutades det att matchen kommer att slutföras den 23 november – efter Färjestads och Modos ordinarie match i Karlstad.

– Jag tycker att det här är en bra lösning. Vi kommer inte att ge vika för den här typen av händelser, säger Färjestads sportchef Håkan Loob bestämt.

Redan i dag spelar Färjestad hemmamatch i Löfbergs Lila Arena – mot Skellefteå – men inga ytterligare säkerhetsåtgärder vidtas.

– Det här är naturligtvis polisens sak, men vad jag förstått så kommer allt att arrangeras som vanligt. Vi har inte en chans i världen att stoppa folk från att ringa in bombhot, säger Håkan Loob.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund är mycket bekymrad över utvecklingen.

– Det är sorgligt att se vad som händer på våra idrottsarenor. Fotbollen har sina huliganer och nu har vi inom hockeyn drabbats av det här. Jag förstår ärligt talat inte var idrotten är på väg, säger han.

”Måste tas på allvar”

Precis som Håkan Loob tror inte Christer Englund att ytterligare säkerhetskontroller kan förhindra liknande händelser i framtiden.

– Vi kontrollerar publiken som kommer in, som vanligt, men man kan ju aldrig vara hundraprocentigt säker. Ett samtal, som bedöms som allvarligt måste också tas på största allvar, säger Christer Englund.

Och fortsätter:

– Tyvärr kan sådana här grejer locka andra galningar. Det är mycket möjligt att det kommer fler hot mot fler arenor.

Polisen har i dagsläget inga spår efter vem eller vilka som ligger bakom bombhoten mot Löfbergs Lila Arena i lördags, men en förundersökning är inledd under ledning av Peter Ulaf.

– Man måste fråga sig vad syftet är? Vad vinner människor på att göra sådana här grejer? Det övergår mitt förstånd, säger Christer Englund.

I går fick spelarna i Färjestad och Modo tillbaka sin utrustning, som blev kvar när arenan i all hast utrymdes.

I dag fortsätter elitserien – precis som vanligt.

ARTIKELN HANDLAR OM