Spelarnas miljonsmäll

HOCKEY

Kan förlora 120 000 var: Missar vi slutspel brinner pengarna inne

Foto: SCANPIX
tungt Linköpings spelare har det kämpigt – både på isen och utanför. Missar laget slutspel kan spelarna förlora tusentals kronor.

LINKÖPING

Linköping är bara en poäng från missat slutspel.

Ett sportsligt fiasko och vissa spelare samt ledare kan därigenom förlora 120 000 kronor.

– Missar vi slutspel brinner de pengar de satsat i vårt bonussystem inne, säger Mike Helber, klubbdirektör.

2–5 mot Luleå i går var givetvis en extra tung förlust för Linköping. Luleå är en av de allra största konkurrenterna till en plats i slutspelet.

Nu är Linköping bara en poäng ifrån en nionde plats – som innebär missat slutspel för första gången sedan säsongen 2002-2003. Lägg därtill att Linköping har en match mer spelad än Skellefteå och Frölunda som jagar på platserna bakom.

”Några satsar 10 000”

Spelarna har givetvis en press på sig att lyckas – av dubbla anledningar.

Linköpings HC har ett eget bonussystem där samtliga anställda inom föreningen kan satsa pengar varje månad på lagets framgång.

– Inför varje säsong ges anställda möjlighet att satsa upp till 10 000 kronor i månaden i ett frivilligt bonus-system. Samtliga spelare har valt att delta. Uppskattar att snittavsättning ligger på cirka 3?000–4?000 kronor per spelare, vissa lägger 500 kronor, några fåtal 10 000 kronor, säger Mike Helber, klubbdirektör.

Extra press

Linköpings upplägg är unikt i elitserien. Ingen annan klubb har en liknande bonus-stege, som även innebär att spelare och ledare kan förlora pengar.

– Vi kan inte riskera vår ekonomi på samma sätt som Färjestad, Frölunda och HV?71. Det här systemet ger trygghet i vår ekonomin. Nu kan vi missa slutspel utan att det är en ekonomisk katastrof. Andra klubbar har frågat mycket om det här och många anser att upplägget är bra, säger Helber.

Men

systemet innebär faktiskt att de som satsat pengar kan förlora upp till 120 000 kronor om Linköping missar slutspel.

En extra press på spelare och ledare.

– Jag tror inte att det här påverkar spelarna på isen. Och så här är det med allt i samhället. Men måste riskera för att kunna vinna något, säger tränare Jan Karlsson, som också satsar pengar varje månad i systemet.

Bonussystemet

Så här tippar Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM