”Förlorar en halv miljon per match”

avAnders Sundin

HOCKEY

Brynäs kris: ”Klart det påverkar”

1 av 2 | Foto: Pernilla Wahlman
Glest i hallen Skulden för bygget av Läkerol Arena är 150 miljoner, 110 har lånats av Gävle kommun och resterande är vanliga banklån.

GÄVLE. Den sportsliga kräftgången för Brynäs (0–2 mot HV 71 i går) börjar nu smitta av sig på klubbens ekonomi.

– Vi tappar ungefär en halvmiljon kronor per match, säger Brynäs ordförande Christer Sundin.

Tretton förluster hemma i högt belånade Läkerol Arena och på kvalserieplats sviker publiken Brynäs mer än någonsin. I går mot HV71 sattes nytt bottenrekord med endast 4 347 på läktaren. Inför säsongen budgeterade föreningen med 6_500 betalande åskådare per match och i de nuvarande officiella besökssiffrorna räknas även ett paket med erbjudanden om ”köp tre biljetter, betala för två” in.

– En dålig publiktillströmning ger ett sämre utfall så det är klart att det påverkar budgeten, säger Christer Sundin som i övrigt inte vill berätta hur ansträngd ekonomin är just nu.

– Jag kommenterar inte ekonomin över huvud taget så jag delger inga prognoser och ekonomiskt utfall, det gör jag bara på årsstämman.

Brynäs inledde säsongen med en rekordstor trupp att avlöna och en målsättning att nå minst semifinal.

”Vi kan inte ljuga”

– Vi kan inte ljuga för oss själva längre. Vi måste skruva ner förväntningarna och vår nya målsättning är att säkra elitseriekontraktet för nästa säsong, säger Christer Sundin.

– En eventuell kvalserie genererar flera miljoner i plus. Att hamna i luckan mitt emellan är ur ekonomisk synpunkt inte att föredra.

Boork kostar pengar

Fem spelare har fått lämna truppen sedan Leif Boork fick sparken i oktober. Boorks kontrakt går ut i april och har enligt uppgifter till Sportbladet hela tiden kostat föreningen, trots en nerskrivning, 97 000 kronor i månaden.

Klubbdirektör Kent-Åke Eriksson som fick gå efter trassel med sin privatekonomi förra året har ett avgångsvederlag som ger lön i 18 månader.

ARTIKELN HANDLAR OM