”Finns chansen vill jag till VM”

HOCKEY

Foppa i exklusiv intervju om skadan: Typiskt att det skulle hända just nu

1 av 3 | Foto: NYOPERERAD OCH GIPSAD Peter Forsberg lämnar Norrlands Universitetssjukus med vänstra armen i gips. "Jag vill inte lova något eller se framåt innan jag vet hur allvarlig den här skadan är och hur lång tid den tar att läka. Men jag hoppas på det bästa. Finns det en chans att jag kan spela den här säsong så är ingen gladare än jag", säger Peter Forsberg i en exklusiv intervju.

Strax efter klockan nio i går kväll rullades Peter Forsberg ut ur operationsrummet på Universitetssjukhuset i Umeå.

Fortfarande lite groggy efter att ha varit nedsövd och med världens känsligaste vänsterhand - åtminstone i hockeyvärlden - insvept i ett gipspaket.

- Men finns det minsta chans så vill jag vara med i VM, säger Foppa från sjuksängen i Umeå.

Det har gått ganska exakt ett dygn sedan smällen i Kempehallen och specialisterna i Umeå har gjort sitt jobb.

Nu är det bara väntan och Foppas eget läkkött som styr hur lång tid det dröjer till comebacken.

- Jag vet inte själv i nuläget, säger Foppa.

"Det känns jobbigt"

- Jag har precis vaknat upp ur narkosen, men läkarna sa till mig att operationen hade gått bra. Det var väl ungefär allt jag fattade i det läget. De sa fler saker, men jag var så trött i det läget att jag inte kommer ihåg allt de sa. Jag kommer att få fler svar på lördagen, då jag ska röntgas. Så just nu vet jag inte alls hur lång tid det kommer att ta innan allt har läkt ihop. Allt jag vet är att de sagt åtta veckor i gips.

Men hur känns det rent mentalt?

- Jobbigt. Typiskt att det här skulle hända då Markus Näslund var tillbaka och allt såg så bra ut. Det är helt osannolikt egentligen. Nu vill jag bara veta vad som är fel och hur länge skadan kommer att ta att läka. Det vet jag inte riktigt än och därför vill jag inte säga för mycket.

Vill inte lova något

I januari 2002 skulle du göra comeback i Colorado efter att ha vilat hela hösten. Då tvingades du till en fotoperation, men gjorde comeback i Stanley Cup-slutspelet och vann poängligan i ett slutspel för första gången?

- Precis. Det funkade den gången och jag hoppas att det gör det igen. Men jag vill inte lova något eller se framåt innan jag vet hur allvarlig den här skadan är och hur lång tid den tar att läka. Men jag hoppas på det bästa. Finns det en chans att jag kan spela den här säsong så är ingen gladare än jag.

En del har pratat om att karriären är över, att det här är sista skadan du orkar med?

- Ja, jag vet. Jag såg på tv att Leif Boork sa samma sak. Men han brukar ju ha fel för det mesta. Jag har inte alls de tankarna. Inte just nu i alla fall, innan jag vet exakt hur allvarligt det är. Själv säger jag som jag alltid har gjort. Jag tar ett år i taget.

Vad säger du om själva situationen då du blev skadad? Det såg rätt oskyldigt ut?

- Ja, det var inget fult som jag ser det. Vi krockar mitt i banan och han väger 95 kilo och jag 95. Jag hade armen rakt fram och den hade liksom ingenstans att ta vägen. Hela smällen kom där.

Kände du direkt att det var allvarligt?

- Ja, jag kände ju att det kraschade till och att allt i handen plötsligt pekade åt fel håll. Sedan började det göra riktigt ont och då förstod jag ju att det var något allvarligt fel.

Foppa röntgas idag på morgonen i Umeå och åker sedan hem till Örnsköldsvik.

En liten märklig tillfällighet är att när Foppa opererades i Umeå igår, var det exakt på dagen tio år sedan han debuterade i dåvarande Quebec Nordiques i NHL.

Den 21 januari 1995 spelade han sin första NHL-match då Quebec mötte Philadelphia, en säsong som halverades på grund av NHL-lockouten 1994/95.

Foppa hade en assist i den matchen.

Det vore märkligt om NHL-karriären började och hockeykarriären slutade på exakt samma dag - med tio års mellanrum.

Sådana tillfälligheter finns inte.

Eller?

Läs också:

Bröt båtbenet och tvingades till operation - här är Peter forsbergs jobbiga dygn

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM