Förbundet gör miljonförlust

HOCKEY

– trots guld i både OS och VM

OS-guld och VM-guld – ändå gjorde Svenska ishockeyförbundet en förlust på nästan en miljon kronor för säsongen 2005/06.

På lördagens årsmöte redovisade förbundet en förlust på 943000 kronor trots Tre Kronors guld i både OS i Turin och VM i Riga. Då var förlusten ändå betydligt mindre än budgeterade 2,5 miljoner kronor.

– Ett VM-guld är kostsamt för stunden på grund av bonuspengar till laget. Men långsiktigt hoppas vi naturligtvis att gulden ska betala sig. Delar av OS-guldbonusen gick också tillbaka till förbundet från spelarna så det förbättrade det budgeterade resultatet, säger ordföranden Christer Englund som omvaldes i ytterligare ett år.

Enligt Englund använder förbundet överskottet från VM på hemmaplan 2002, ca 34 miljoner kronor, i verksamheten.

– Vi har valt att ha en verksamhet som är ambitiös och som kostar mer än vi drar in. Nästa säsong har vi budgeterat en förlust på fem miljoner kronor. Om vi fortsätter i samma takt ska överskottet från VM räcka till 2012 när vi hoppas få arrangera VM igen, säger han.

På damsidan tog Sverige ett överraskande OS-silver och där satsas det nu på ett U18-landslag och en motsvarighet till herrarnas Euro Hockey Tour där Damkronorna, Finland, Tyskland och Ryssland ska ingå.

I seriespelet blir det ingen ändring utan det blir även fortsättningsvis fyra olika div 1-serier. Däremot blir det fyra poolspel per säsong där de åtta bästa lagen möts för att höja konkurrensen.

TT