Domaren: ”Då skäms jag som en hund...”

Prisade rättskiparen om säsongen

Årets bäste domare – men okänd för hockeypubliken.

Sportbladet beslöt sig för att höra med Mikael Nord hur han upplevt säsongen.

Det blev ett samtal om kritik, trevliga lagkaptener och vilken tabbe som är den värsta i karriären.

– När jag blåser bort en målchans. Då skäms jag som en hund, säger Nord.

Spelarna i SHL utser varje år säsongens bästa domare. Priset har gått till Ulf Rönnmark tre år i rad – men i år var det en annan rättskipare som var spelarnas favorit.

Mikael Nord, 36, från Arboga, tilldelas guldpipan. Sportbladet ringde upp honom och frågade varför.

– Det är en jättesvår fråga. Men jag har dömt hockey på det sätt jag tror är bäst. Jag har haft en regelbok i botten men haft en kommunikation med spelare och ledare. I bland är vi överens och i bland har vi accepterat att vi inte är det. Men jag har respekt för spelare och ledare. I och med det här priset tror jag de har respekt för mig också, säger Nord.

Du har dömt i SHL i fyra år. Vad säger du om din insats den här säsongen?

– Jag är nöjd. Det går bättre och bättre, tack vare att vi som grupp blir bättre. I början var det lite barnsjukdomar med fyrdomarsystemet men nu har vi hittat en bättre struktur med i vilka zoner man tittar och så vidare. Men det handlar inte bara om mig. Alla har gått framåt, det är 16 olika individer som har del i att jag gör det. Det är som man säger, ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.

Vad är ditt mål med karriären?

– Att få hålla på i den här ligan så länge jag vill döma hockey. Det är svårt att komma ut i andra ligor. ”Mackan” (Vinnerborg) har varit i NHL men jag tror det är svårt att ta sig dit. Då ska man vara exceptionell. Jag ser mig inte som en framtida domare i en annan liga.

”Tycka-kritiken kan vi ta bort”

Som domare får man en del kritik. Vad tycker du om att få det?

– Kritik tycker jag att man ska ta, om den är befogad och rätt. Men när kritiken bara handlar om vad folk tycker och tänker blir det något annat. Om man som enskild individ tycker saker om mig som individ blir jag ledsen. Om man däremot tycker jag är dålig som inte dömer mål eller missar en hakning, det kan jag stå ut med. Det är mer tycka-kritiken vi kan ta bort. Sak-kritiken måste vi ha kvar.

Hur är klimatet i dag?

– Jag tycker det är bra. Man fokuserar på det man ska, på spelet. Man ska inte gå in och titta på domarna utan jag tycker man ska hylla spelarna som gör bra prestationer.

Varför blev du domare?

– Jag var en alldeles för dålig spelare, vilket jag tror många av mina kamrater också var. Jag var lite för liten och var inte bekväm att lägga ner all tid. Men jag kände för mycket kärlek till sporten och ville inte släppa hockeyn helt. Då började jag döma och fastnade, vilket jag inte ångrar en sekund.

Måste placera sig bättre

Hur mycket hockey ser du?

– Dagen efter jag dömt brukar jag alltid se matchen igen. Jag går igenom den själv och tittar på en del situationer. Vad gjorde jag bra? Vad gjorde jag när jag fick den här responsen? Lika viktigt som det är att titta vad man bör förbättra är att titta på vad man gör bra.

Vad bör du förbättra?

– Placeringen i ytterzonen. Jag handlar lite mycket ute i hörnen i bland. Det måste jag jobba på, att ta mig in lite närmare kassen.

Och vad gör du bra?

– Det är nog att jag har en kommunikation. Vi pratar mycket på isen med spelarna, inte bara när det är avblåst.

Vad säger ni?

– Man förklarar och ger dem en chans att pysa lite och säga vad de tycker. Sedan får jag svara upp på det. Det handlar om att skapa en förståelse för varför jag agerar som jag gör.

”Känner sig så billig”

Vad är det bästa med att vara domare?

– Man får vara en del av Sveriges roligaste idrott. Den engagerar människor, det är massor med folk som köper biljetter för att titta. Du får en chans att vara en del av det.

Och det värsta?

– Jag tycker inte det finns något. Jag är glad varje dag jag går till jobbet och känner mig lyckligt lottad.

Vilken är den värsta tabbe du gjort?

– Det är alltid jobbigt att blåsa av för tidigt när man tror att målvakten har pucken, men det står en kille med pucken på bladet och ska lägga in den i mål. Då känner man sig så billig och skäms som en hund. Då vill jag bara försvinna och sjunka genom isen.

Varför blåser ni för tidigt, är det för att skydda målvakterna?

– Absolut. Det kanske är en match mellan två heta lag och då vet du att ”dröjer jag en halv sekund för länge blir det en utvisningssituation framför kassen”. Det vill man inte ha, det kan vara slag på målvakten eller en crosschecking från en back. Då blir jag lite för het i bland och blåser. Men jag säger det igen. Den som skäms mest då är jag. Det finns ingen gång man känner sig så billig som när man tar bort en målchans eller ett mål.

Gillar hemmahallen

Vilken spelare snackar mest skit i SHL?

– Ja, jag vet inte om jag kan namnge någon. Det är lite situationsanpassat.

Vilken arena är roligast att döma i?

– Det är också svårt. Sparbanken Arena i Arboga är trevlig, det är min hemmahall. Men alla är trevliga. Det är aldrig att man känner ”oj, nu ska det bli jobbigt”.

Vem av SHL-spelarna är trevligast på isen?

– Jag skulle säga i stort sett alla kaptener. De är kaptener av en anledning. De är talbara och resonabla. De är föredömen för sina lag.

Skellefteå-Färjestad i final. Hur laddar du?

– Först och främst ska vi se att vi får en match i finalspelet. Jag vet inte om jag får det. Men om jag får det kommer jag inte ladda på något speciellt sätt utan göra mina vanliga rutiner.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln