Skellefteå om nazi-hånet: ”Inget roligt att se på”

HOCKEY

LuleåFans hånade Skellefteås supportrar med en nazistbanderoll.

Nu tar Skellefteå avstånd från händelsen.

– Symbolerna är till och med förbjudna enligt lag, säger ordföranden Pär Nordlund.

Det var i andra perioden som polisen tog ner LuleåFans banderoll. Banderollen bestod av två nazistsymboler som riktades mot Skellefteås supporterförening North Power. "White Power + SS = North Power" stod det på banderollen som nu har polisanmälts.

– Vi har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp, så får vi se vad det leder till. Men sådant här ska inte få förekomma på en hockeyarena, säger Skellefteåspolisens yttre befäl Peter Ernmark som var insatschef under matchen.

När Sportbladet talade med Luleås klubbdirektör Thor Stöckel sent efter matchen fördömde han agerandet.

Det gör nu även Skellefteå.

– Mig veterligen är det första gången det händer, det är tråkigt. Man måste vara medveten om historien om nazismen, det finns fortfarande människor i livet som var med från den tiden. Dessa symboler är till och med förbjudna enligt lag, säger Pär Nordlund, som är ordförande i hockeyklubben.

– Det var inget roligt att se på, instämmer klubbdirektören Pea Israelsson.

”Vi kommer ha tuffare koll”

Banderollen togs så småningom ner av polisen, men frågan de flesta ställer sig är hur den överhuvudtaget kunde tas in i arenan.

– Det är vi också fundersamma på, säger Skellefteås säkerhetschef Christer Pettersson. Till att börja med är det en kommunal anläggning, den var öppen hela dagen och då är det hur enkelt som helst, tyvärr. Hade vi ägt arenan hade det varit annorlunda.

– Som klubb agerar vi inget annat än att tar säkerhetskontakten med Luleå. Det är inget vi vill se i fortsättningen. Nästa gång kommer vi ha en tuffare koll. Det är inget vi varit med om tidigare.

Hur ser du på det som hänt?

– Det är inte vackert, sånt ska vi inte ha på läktaren. Men det har sin förklaring varför de gjorde som de gjorde. De ville ge igen mot vår klack. Vi får undersöka vem som höll i banderollen, vi har tyvärr inte det på film, säger säkerhetschefen.

Enligt LuleåFans ska supporterföreningen North Power förra säsongen heilat på bortastå i Coop Norrbotten Arena. Det är den händelsen – och att North Power enligt LuleåFans inte tagit tillräckligt med avstånd från incidenten – som banderollen anspelade på.

– Vi har tagit avstånd på alla sätt. Jag vet inte vad vi kunnat göra mer. Den killen stängdes av från resten av säsongen och han var extremt ångerfull och skämdes. Nu känns det som att de försöker hitta något på oss men det är taget ur luften. Alla som är i vår klack vet att det är trams och att det inte när något vi är förknippade med, säger ordföranden Tomas Nordström.

ARTIKELN HANDLAR OM