Domen: Jens Olsson slipper ytterligare straff

Disciplinnämndens beslut efter bråket med ispojken

HOCKEY

Malmös Jens Olsson hamnade i fokus och fick matchstraff efter ett bråk med en ispojke under söndagens SHL-match mot Mora.

Trots spekulationer om vidare avstängning bekräftade disciplinnämnden i dag att spelaren slipper ytterligare straff.

”Isskraparen uppträdde provocerande mot Jens Olsson”, står det i beslutet.

Det var under den tredje periodens power break i söndagens match mot Mora som Malmös spelare Jens Olsson stod på isen vid sitt avbytarbås. En av matchfunktionärerna slog isskrapan mot Jens Olssons skridsko varpå Olsson tappade balansen och föll framåt. Malmöspelaren sökte då hämnd och knuffade till ispojken.

Sekunder senare var bråket i full gång. Andra spelare fick komma till undsättning och sära på Olsson och pojken. Allt slutade med att Jens Olsson fick matchstraff. I efterhand har det spekulerats kring huruvida Olsson borde bli avstängd på grund av händelsen.

Kommer inte straffas ytterligare

Under tisdagen bekräftade SHL:s disciplinnämnd att spelaren inte kommer att straffas ytterligare. Däremot missar han kvällens match mot Brynäs som ett resultat av det matchstraff han åkte på.

”Disciplinnämnden konstaterar att isskraparen uppträdde provocerande mot Jens Olsson. En professionell ishockeyspelare bör dock även under sådana förhållanden kunna avhålla sig från att fysiskt ta tag i funktionären. Provokationen vägs dock in på sådant sätt att den avstängning om en match som automatiskt följer av domarens beslut på isen att tilldela Jens Olsson ett match penalty får anses tillräcklig. Någon ytterligare bestraffning utdöms därför inte av nämnden”, skriver de på SHL:s hemsida.

– Nämnden har tagit ett beslut och det är inte mycket att kommentera egentligen. Jens är ångerfull och vet att man inte ska agera som han gjorde, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård till Sportbladet.

”Borde finnas ett regelverk”

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson tycker att debatten kring händelsen har blivit upphaussad. Enligt honom borde ligan jobba för att liknande situationer inte ska uppstå i framtiden.

– Det borde finnas ett regelverk som säger att spelarna ska vara i båset under power breaken och respektera funktionärerna. Det kan inte vara så svårt att fixa, säger han.

På frågan om den inblandade ispojken kommer att få fortsatt förtroende i framtiden svarar Hermodsson att pojken är fortsatt aktuell för fler matcher.

– Vi har inte tagit bort honom från listan, men vi har haft ett möte med alla pojkar som sköter isskrapandet. Vi tar vårt ansvar att prata med pojkarna så vi kan undvika sådant här i framtiden, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM