Upproret mot SHL

Seriekollegorna: ”Kunde ha varit ännu hårdare”

Tingsryd, Pantern och Oskarshamn ställer sig bakom upproret

Av: 

Jacob Larsson

Jonatan Andersson

HOCKEY

Sex hockeyallsvenska klubbar hotar med att dra sig ur hockeyallsvenskan.

Samtidigt ställdes några klubbar utanför upproret – men är trots det positiva till konkurrenternas krav.

– Vi delar deras uppfattning. Man kan dessutom tycka att kravet ska vara ännu tuffare, säger Tingsryds klubbchef Tomas Bergstrand till Sportbladet.

Nästa säsong träder det nya centrala avtalet för SHL i kraft, som kommer innebära avsevärt större tv-intäkter för SHL-klubbarna.

Sportbladet kunde under tisdagen avslöja att klassikerklubbarna AIK, Leksand, Modo, Timrå, Södertälje och Björklöven gått ihop i en skrivelse där man hotar med att hoppa av hockeyallsvenskan som en konsekvens av det nya avtalet.

– Det är inte vi som hotar utan det är vi, och vår verksamhets existens, som hotas, berättade Leksands klubbdirektör Christer Plars.

Ställdes utanför – positiva ändå

Toppklubbar som Oskarshamn och Pantern blev inte tillfrågade att skriva under brevet – men ställer sig ändå bakom initiativet.

– Ska man tänka på svensk hockey så är det nya avtalet allt annat än bra. Jag fick redan på det här brevet alldels nyligen, men utifrån det jag har hört så delar vi uppfattningen med föregående talare, säger IK Panterns ordförande Mattias Schönhult till Sportbladet.

”Olyckligt att de inte väntade in oss”

Tingsryds klubbchef Tomas Bergstrand går ännu längre.

– Det är lite olyckligt att de inte väntade in de andra klubbarna när alla förmodligen skulle ha stått bakom upproret. Sedan hur brevet skulle ha sett ut och hur det skulle ha riktats är en annan femma, men det hade vi nog kunnat kommit överens om, säger han och fortsätter:

– Man kan tycka att kravet skulle ha varit ännu tuffare.

För Pantern, som tidigare dragits med ekonomiska bekymmer, säger Schönhult att det nya avtalet ter sig väldigt illa.

”Kan ha förödande konsekvenser för vår existens”

– Det är klart att en sån här snedfördelning som kan ha förödande effekter för IK Panterns existens. Självklart är det så, säger han.

Ett lag som sticker ut i sammanhanget är IK Oskarshamn. Klubben har sportsligt sett presterat bättre än fem av sex ”storlag” som ligger bakom brevet – och parkerar i skrivande stund på en andra plats i tabellen.

Ändå fick klubben inte vara delaktig i uppropet mot förbundet.

– Men generellt sett är det ju precis så som de säger, meddelar Martin Åkerberg, klubbchef.

– Att stänga möjligheten till att gå upp till SHL, oavsett om man gör det ekonomiskt eller sportsligt, innebär ju troligtvis en nedrustning av våra verksamheter.

Hur har er kommunikation sett ut med de sex aktuella klubbarna?

– Jag fick det där brevet till mig i går kväll så jag visste att det skulle skickas.

”Se på CHL”

Sportsligt sett är ni ju bättre än de flesta av de här lagen just nu. Varför tror du att ni inte blev tillfrågade att vara en del av det här?

– Det lägger jag ingen vikt vid. Diskussionerna är inget nytt, och de förs dagligen. Sen förstår jag det är mer stuns att skriva Leksand än att skriva Oskarshamn i ett sånt brev.

Men om dessa klubbar hotar med att dra sig ur och starta en ny liga och ni inte är en del av de planerna?

– Jag tror inte det är positivt för varken Hockeyallsvenskan eller SHL om det skulle gå så långt att de bryter sig ur. Det skulle inte vara bra för talangutvecklingen, för våra fans, inte för någon. Det hade nog varit en absolut sista utväg.

– Vi kan ju bara se på CHL för att slå fast att det inte blir samma hetta att till exempel spela mot utländska motståndare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Upproret mot SHL

LÄS VIDARE

”Vår verksamhet och existens hotas”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Upproret mot SHL

Hockeyallsvenskan

Tingsryds AIF

IK Pantern

IK Oskarshamn

SHL Svenska hockeyligan

Jörgen Lindgren