Sedin: ”Det är ett hårt slag för hela landet”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

EDMONTON. Hårdföra coacher gråter och hyllade stjärnor saknar ord för att beskriva hur tagna de är.

Den fruktansvärda bussolyckan i kanadensiska Saskatchewan har försatt NHL i djup sorg.

– Det är fruktansvärt, vi talade inte om något annat igår kväll. När man ser gruppfotot på det inblandade laget och förstår att många av dem gått bort…det går inte att ta in. Förfärligt, säger Daniel Sedin till Sportbladet inför hans och brorsan Henriks allra sista match i Edmonton.

Det var tänkt att NHL skulle fira grundseriens sista omgång med pompa och ståt under lördagen , men fredagskvällens bussolycka i Saskatchewan, då 15 spelare och ledare i juniorlaget Humboldt Broncos omkom, har lagt tung sordin på de avslutande matcherna i världens bästa liga.

I magnifika Rogers Place Edmonton, sju timmars bilresa från Humboldt, försökte Edmonton Oilers och Vancouver Canucks under förmiddagen ladda för aftonens säsongsavslutning – tillika bröderna Sedins allra sista match i karriären – men tankarna var på annat håll.

”Min bror spelade i Humboldt”

När Oilers-coachen Todd McLellan, själv född och uppvuxen i Saskatchewan, höll en presskonferens och fick frågor om tragedin började han gråta.

– Vi är alla i chock, jag kan inte ens föreställa mig vad de anhöriga går igenom just nu. Min bror spelade i Humboldt, min pappa bodde och jobbade där, jag har haft otaliga lagkamrater från området. Människorna där är oändligt starka, men de kommer behöva vår hjälp nu, sa han med röst som inte bar.

Också Canucks coach Travis Green hade svårt att hålla tillbaka tårarna, liksom Oilers unge superstjärna Connor McDavid.

– Vi som spelat juniorhockey här i Kanada har spenderat ett oändligt antal timmar i buss på bortaresor, några av mina käraste minnen från den tiden är faktiskt från bussresorna, så det som hänt nu är otänkbart. Jag vet inte vad mer jag kan säga, det är bara så hemskt. Vi tänker oavbrutet på de drabbade, suckade han.

1 av 4 | Foto: JONATHAN HAYWARD / TT / NTB Scanpix

”Det är fruktansvärt”

Olyckan sätter förstås också sorgkant på Daniel och Henrik Sedins sista NHL-match.

– Det är fruktansvärt, vi talade inte om något annat igår kväll. När man ser gruppfotot på det inblandade laget och förstår att många av dem gått bort…det går inte att ta in. Förfärligt, sa Daniel när vi träffade honom timmarna innan avskedsföreställningen.

Henrik uttryckte samma bedrövelse.

– Det här är ett slag för hela landet och särskilt för hockeyn. Det där med bussresorna är en så stor del av hockeylivet här borta, alla känner igen sig. Hockeyvärlden är också så tajt, så många här inne i vårt omklädningsrum känner någon som känner någon som är drabbad. Det är fruktansvärt.

Inför alla NHL-matcher under kvällen och natten planerades  tysta minuter för olycksoffren och deras anhöriga.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM