SHL 2016/2017

Hjälten väljer att sluta – bara 26 år gammal

Av: 

Linus Norberg

HOCKEY

Brock Montpetits märkliga hockeyöde efter målet

Brock Montpetit.

Foto: Lasse Näsström.

Det historiska målet blev det sista i hockeykarriären.

Efter att ha skjutit upp Leksand till SHL har hjälten Brock Montpetit valt att lägga skridskorna på hyllan.

Bara 26 år gammal.

– Det känns som att han har slutat för gott, säger kompisen Mikael Frycklund.

Bilden när Brock Montpetit flyger i luften, samtidigt som han skjuter det avgörande målet, har blivit en klassiker.

Det var också hans hockeylivs sista skott, har det visat sig.

Sedan amerikanen blev hela Dalarnas hjälte i våras, en spelare som Leksandsfansen aldrig glömmer, har han inte synts till på en hockeyrink. Sportbladet har vid upprepade tillfällen försökt att få kontakt med honom, både via telefon och mejl, utan framgång.

Men en tidigare lagkamrat från tiden i Västerås, Mikael Frycklund, berättar nu att Montpetit överraskande har lagt av med hockeyn.

– Han kände inte för att flänga runt i Europa längre. Anledningen är familjesituationen, han ska bli pappa, förklarar Frycklund som är en nära vän till Montpetit.

Försökte värvas till Västerås

Ett udda hockeyöde.

Från att ha gjort Leksands kanske mest uppmärksammade mål någonsin till att sluta – bara 26 år gammal.

– Jag försökte att få honom till Västerås nyligen. Vi försökte fixa en deal till honom. Han lät lite sugen, men sa att han inte hade tränat på fem-sex månader och inte bara kunde kliva in och spela. Man vet inte vad som händer om han får träna hårt till nästa säsong, men just nu känns det som att han har slutat för gott, berättar Frycklund.

Samtidigt som Montpetit är, och förblir, Leksandsfansens kelgris blev han efter många svängar fram och tillbaka till slut erbjuden ett nytt kontrakt av klubben i somras.

Det avfärdade amerikanen upprört.

– För att vara helt ärlig nu: Jag fick ett bud som var exakt samma pengar som förra året i Hockeyallsvenskan. Jag tycker det var ett slag i ansiktet. Inte för det där avgörande målet nu utan, jag var bland de bättre i den interna poängligan, jag hade en av de bästa plus/minus-statsen i hela ligan. Jag spelade i andra powerplay, men lyckades ändå skrapa ihop en hel del poäng. Nu handlade det här om att spela i SHL, och jag erbjuds exakt samma pengar. Det kändes nästan hånfullt faktiskt, har han sagt till Dalarnas Tidningar.

Sportchefen Mikael Karlberg nu, flera månader senare, om Montpetits missnöje:

– Det finns egentligen inget att kommentera där. Vi visste inte om vi ville ha honom kvar, vi erbjöd honom till slut ett kontrakt men han tackade nej.

Ska driva anläggning

Just nu befinner sig Montpetit på jakt, vilket han själv har dokumenterat:

”Fällt mitt första djur efter 14 års uppehåll från rådjursjakten. Skönt att vara tillbaka”, skrev han på sin Instagram den 20 november och publicerade en bild på det döda djuret.

Och i stället för hockey ska Leksandshjälten jobba i familjeföretaget, en slags äventyrsanläggning i Somerset, Wisconsin, i norra USA.

– Hans familj har en anläggning där människor från hela USA kommer för att göra aktiviteter. Bland annat att åka ring på en flod. De har även konserter och en restaurang. Vad jag förstår ska han hjälpa till där. Kanske ta över någon del och driva det, berättar Frycklund.

”Inte så jäkla vackert”

För Martin Jönslars-Eriksson, ordförande i Leksands supporterklubb, Superstars, är inte Montpetit den hjälten han kunde ha varit.

– Den där bilden är ju odödlig. Man kommer att komma ihåg hela laget och Brock sticker ut eftersom att det trots allt var han som gjorde målet. Många leksingar anser att han borde spela hos oss, men var han verkligen värd den lön han ville ha?

– Jag tycker inte att han lämnade på ett så jäkla vackert sätt. Han sjönk som en sten när han läckte sitt kontrakt i Dalarnas Tidningar. Någon heder har man väl i kroppen? Jag känner att han har förbrukat sin hjältestatus här. Men visst, det är märkligt att han lägger av.

Karlberg:

– Jag måste säga att jag är förvånad att han lägger av.

SE OCKSÅ

Här ser han avgörande målet igen

Bagged my first buck after a 14 year break from deer hunting. Great to be back!
Publisert:

LÄS VIDARE

”Chock. Det var första chocken i min karriär”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2016/2017

SHL Svenska hockeyligan

Leksands IF

Ishockey