Superlöftet räddare från finsk förnedring

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Nu så.

Det yngsta och hungrigaste blåvita lejonet har börjat ryta.

Patrik Laine svarade för en mycket lovande insats när Finland genrepade inför World Cup mot USA i Washington – och prickade in sitt första mål på liten rink.

–  Det finns fortfarande en del som måste bli bättre men det känns bättre och bättre för varje match, säger den 18-årige supertalangen efter 3-2-förlusten.

Finland förlorade den sista av sina tre träningsmatcher innan World Cup, mot USA i Verizon Center i Washington, och om det inte varit för att Pekka Rinne – som nu torde ha säkrat den blåvita förstaspaden – briljerat i de två första perioderna hade siffrorna kunnat bli riktigt brutala.

Men det gjorde inte så mycket.

För dels plockade de troligen lätt jetlaggade gästerna fram ett betydligt mer vägvinnande spel i slutperioden  – ja, de höll rentav på att hämta in 3-0-underläge – och dels visade 18-åriga jättelöftet Patrik Laine äntligen att han kan leverera också på den allra högsta nivån.

”Det lovar gott”

Efter två anonyma insatser mot Sverige i Helsingfors respektive Göteborg uppträdde han med självförtroende och pondus, var delaktig i nästan all offensiv action och utmanade amerikanske stjärnmålvakten Jonathan Quick vid ett flertal tillfällen,.

Och 11.28 in i slutakten svepte han, medelst sitt omtalade handledsskott, slutligen också in karriärens första mål på liten rink.

– Det var helt klart Patriks bästa insats under våra tre träningsmatcher. Det lovar gott för oss, säger coachen Lauri Marjamäki efteråt.

Laine själv är också nöjd.

I alla fall delvis.

"Kommer vara redo”

– Det finns en hel som måste bli bättre innan allvaret på söndag, både för mig personligen och för laget, säger han.

– Men det känns bättre och bättre för varje match och självfallet kändes det skönt att få spräcka nollan. Det var ett bra mål.

Fler ska komma de kommande veckorna – är det tänkt.

– Nu är försäsongen över. Till helgen kommer vi, och jag, att vara redo, lovar 18-åringen.

Finland inleder ”Tidernas turnering” mot Nordamerikas U23-lag på söndag.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Tre Kronor–Team Europa 01.00 i natt – genrepet direkt i TV 3.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!