Elias Petterssons nya show i natt: ”Herregud”

Stod för fem poäng i Vancouvers seger

avPer Bjurman

NEW YORK. Elvis höll ny show i Vancouver i natt.

Ja, Elias Pettersson kallas ju numer så – och han bidrog med två mål och tre assist när Canucks vann en vild match mot Colorado med 7-6.

Därmed är han uppe i sammanlagt femton poäng på nio matcher och har fullbordat den bästa svenska säsongsstarten i NHL-historien.

– Det är helt otroligt att se honom, säger lagkamraten Loui Eriksson till Sportbladet.

Det är lagkamraterna som, med benägen assistans av lokal media, gett svenske rookie-sensationen Elias Pettersson smeknamnet Elvis – och snacka om att han levde upp till det under nattens hemmamatch mot Gabriel Landeskog och de andra Avalanche-stjärnorna.

Han ställde till med just den spektakulära typ av show den gamle rock ’n’ roll-kungen hade älskat.

Foto: DARRYL DYCK / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Elias Pettersson blev stor hjälte för Vancouver Canucks i natt.

Två briljanta assist

Först slog han två briljanta assist till nye radarpartnern Brock Boeser – och den andra var ett mästerstycke a la Henrik Sedin. Elias dammade medvetet in pucken i kortplanket så att den studsade ut till Boeser - och han kunde bara drämma in den i kassen.

– Jag såg att Brock hade högre fart än backen och tänkte att den varianten kanske skulle fungera, säger han till lokal media efteråt.

– Jag försökte mig på något liknande i någon av de första matcherna, men då blev det icing. Så det funkar inte alltid, men nu blev det bra.

Sedan gjorde han två mål själv också. I slutet av andra perioden tryckte han in 4-4 i allmän röra framför Avalanche-keepern Philipp Grubauer – och när 36 sekunder återstod av ordinarie matchtid prickade han in den färska  NHL-karriärens hittills största strut. Hemmalaget låg under med 5-6 och hade plockat Jakob Markström ur kassen. Då dök den 19-årige medelpadingen upp i slottet, fick en passning och dammade in kvitteringen.

Spelade fram till avgörandet

– Herregud, jag tror inte han själv förstår hur bra han är, jublade de lokala tv-kommentatorerna efter den triumfen.

Men det var inte nog med det.

Innan Elvis left the building – förlåt… – hann han spela fram till Derrick Pouliots avgörande på övertid också.

Facit:

Två mål, tre assist – fem poäng.

Och sammanlagt har han gjort femton poäng på nio matcher. Det är svenskt rookie-rekord. Mats Sundin, Peter Forsberg, Daniel Alfredsson, bröderna Sedin, Håkan Loob, Patrik Sundström…de var inte i närheten av femton poäng efter sina första matcher i världens bästa liga.

– Och då är det ändå så mycket svårare nuförtiden, säger lagkamraten Loui Eriksson på telefon från Vancouver.

– Det är helt otroligt att se honom. Matchen i natt var helt fantastisk. Han var inne på allt vi gjorde framåt. Och satte bara viktiga mål. Att han redan kan spela så här när han är så ung…ja, det är verkligen imponerande.

Loui gjorde ett mål själv också – det första för säsongen.

– Ja, nu är jag glödhet…he he, nä, det var såklart skönt. Jag har haft mycket lägen, men ingenting går lätt för mig just nu, fortsätter han.

– Fast vi hittar ju hela tiden sätt att vinna, trotrs att vi har så mycket skador, och det är ändå det viktigaste.

Gabriel Landeskog hade en assist för Colorado

▪▪▪

Arizona Coyotes går plötsligt inte att stoppa. I natt tappade de visserligen 3-1-ledning hemma mot heta Carolina men kom tillbaka och säkrade femte raka segern på övertid.

Oliver Ekman-Larsson stod för en assist – och det gjorde även Lucas Wallmark för Carolina.

Noterbart i övrigt var att Hurricanes-stjärnan Sebastian Aho till sist fick sin tolv matcher långa poängsvit bruten.

ARTIKELN HANDLAR OM