Hoppade in på isen – bara för att slåss

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Luleå/Stockholm. Matchen mellan Luleå och Frölunda urartade i ett stort slagsmål.

In flög bänkade Frölundaforwarden Pontus Widerström in och tog en fajt med en Luleåspelare och fick dubbla matchstraff.

– Det är jäkligt fegt, säger Luleås Karl Fabricius som ändå fick bli en vinnare i matchen.

En omdiskuterad huvudtackling i första matchen, uppgifter om grussabotage redan inför dagens möte och irriterat under hela matchen.

Ja, Luleå mot Frölunda var en krutdurk redo att explodera. Vilket den gjorde dryga åtta minuter in i tredje perioden.

Mathis Olimb blev irriterad på Emil Sylvegård som satte upp en klubba mot ansiktet på norrmannen och flera mindre gruff bröt ut över hela isen.

”Luktar avstängning”

Men ett riktigt rallarslagsmål blev det inte förrän bänkade Pontus Widerström klev in på isen – där han inte varit på hela matchen – och tog en fajt med Per Savilahti Nagander. För det fick de båda matchstraff, men Widerström straffades även med ytterligare 2+2+20 utvisningsminuter för att han hoppade in från båset. Totalt landade utvisningsnotan på 49 minuter för Widerström, detta alltså utan en enda sekunds speltid.

– Att komma in så där, det luktar avstängning för mig, säger Arto Blomsten i C More.

– Det är inte bra, det är inget vi vill ha att någon hoppar in från båset. Jag tror han reagerar på att de är på våra skickligaste spelare, säger Roger Rönnberg i C more och dementerar samtidigt att han skickat in Widerström:

– Vi skulle aldrig skicka in någon från båset, det funkar inte att göra så, säger han.

Slagsmål på slutsignal

De extra utvisningsminuterna skulle bli ödesdigra för Frölunda. I powerplayet som följde gjorde nämligen Chad Billins 2-1 för hemmalaget. Ett mål som blev matchens sista och därmed är matchserien kvitterad till 1-1.

Direkt på slutsignalen så urartade matchen ännu en gång i gruff och slagsmål där bland annat Mathis Olimb slashade Jonathan Granström i mellangärdet.

– Det är så här vi måste spela, vi slog våra tre tacklingar från förra matchen redan i första bytet. Det är en smutsig match och de har inte folk nog att göra det i flera matcher, säger Chris Abbott i C More.

"Kommer tjäna på det”

Luleås Karl Fabricius gillade inte det han såg när spelare kom från avbytarbänken för att slåss:

– Det är jäkligt fegt. Låt de på isen göra upp om det. De tar in fräscha spelare från båset också. Savilahti-Nagander får gå en rond till direkt efter att han precis har gått en. Men grabbarna gör det jäkligt bra och står upp på ett härligt sätt, säger han och fortsätter:

–  Vi vet hur reglerna är. Det är matchstraff på det. Vi kommer att tjäna på det i en sådan här matchserie.

Efter matchen bekräftade domarbasen Peter Andersson att Pontus Widerström och Per Savilahti Naganders matchstraff från omvandlats till match penalty och därmed så stängs de per automatik av en match och får sitt fall granskat av disciplinnämnden.

Däremot slipper Mathis Olimb ytterligare straff:

– Han får en femma game. Men han spelar nästa match. Domarna har tittat på den efter matchen och gjort en bedömning utifrån det, säger Andersson.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!