Ovetjkins andra raka hattrick: ”Bättre än någonsin”

avPer Bjurman

NEW YORK. ”Det är inte varje dag man gör ett hattrick”, sa Alex Ovetjkin efter sina tre mål mot Detroit i tisdags.

Men det verkar det visst vara.

Den ryske superstjärnan fullbordade ännu ett när Washington slog Carolina i natt.

– Efter att ha vunnit Stanley Cup kom han tillbaka till campen och var redo att spela från dag ett. Och han har inte bromsat sedan dess. Det är otroligt imponerande, säger coachen Todd Reirden efter 6-5-segern

Åtskilliga var de som trodde att Alex Ovetjkin skulle få svårt att motivera sig för vanlig grundseriehockey när han i somras äntligen nådde sitt livs mål och vann Stanley Cup.

Men det verkar som att det, precis som i Nicklas Bäckströms fall, blivit precis tvärtom.

Foto: Jay LaPrete / TT
Ovetjkin gjorde sitt andra hattrick

Han är ännu mer inspirerad nu, ännu lyckligare över att få spela hockey – och ännu bättre.

Han pangade alltså in tre nya mål borta mot Carolina i natt och har därmed gjort hattrick två matcher i rad – för blott andra gången i sin NHL-karriär.

– Hur det kommer sig att han fortfarande spelar så här vid 33 års ålder? Jag har inget bra svar på den frågan, säger Caps-coachen Todd Reirden när han möter media efter 6-5-segern.

–  Men efter att ha vunnit Stanley Cup kom han tillbaka till campen och var redo att spela från dag ett. Och han har inte bromsat sedan dess. Jag tycker han spelar sin kanske bästa grundseriehockey någonsin, och han visar ett fantastiskt ledarskap på isen och i båset. Det är otroligt imponerande.

Läcker straff av ”Bäckis”

Målen i natt var minst sagt viktiga också. Regerande mästarna låg nämligen under med 4-1 efter halva matchen, men sedan började den ryska maskinen igång och plötsligt var det utjämnat. Till slut vann de på straffar – sedan bland annat Nicklas Bäckström, som också hade en assist i matchen, snärtat in ett läckert skott på Scott Darling.

– Vi tog inte de två poängen på ett perfekt sätt men vi tog dem och grabbarna ska ha cred för att de fortsatte spela, säger Reirden.

Christian Djoos missade matchen och kommer inte synas på isen på åtskilliga veckor. Han åkte i förra matchen på en lårskada så svår att han tvingades till operation. Andre Burakovsky, å sin sida, är för närvarande petad.

Wild Bill Karlsson håller långsamt på att bli lika het som under den sensationella fjolårssäsongen igen.

Han gjorde två mål när Vegas gästade New Jersey i natt och har därmed pangat in fyra på de tre senaste matcherna – och åtta på de senaste tio.

I Newark såg det länge ut som att de skulle räcka till seger också, för efter halva matchen hade Knights ledningen med 4-1.

Men Devils kom under andra halvan tillbaka, utjämnade – och så satte Nico Hischier 5-4 på övertid, framspelad av Marcus Johansson.

– De slutade aldrig spela men det gjorde vi. Det var vad som hände, säger Karlsson till Review-Journal.

Johansson hade ytterligare en assist i matchen – och det hade även Jesper Bratt.

Svenske backen Erik Gustafsson fixade en synnerligen välbehövlig poäng åt Chicago under natten.

När blotta åtta sekunder återstod av hemmamatchen mot Winnipeg kvitterade han till 3-3 med ett rykande direktskott från blålinjen.

Det räckte dock inte hela vägen, Mark Scheifele avgjorde för Jets på övertid.

Carl Dahlström, som gjort mycket gott intryck under de två matcher han nu spelat sedan han plockades upp från AHL, bidrog med en assist.

Det har gått 43 matcher sedan det hände senast, men under Edmontons 4-1-seger mot Philadelphia hemma i Rogers Place i natt visade Adam Larsson att han fortfarande kan stänka in puckarna om det behövs.

I slutet av andra periode klapp-klapp-spelade han snyggt med Ryan Spooner innan han, från högra tekningscirkeln, elegant smekte in 3-0 bakom Anthony Stolarz.

Efter att ha kämpat sig till 3-3 mot starka Colorado under ordinarie matchtid tycktes oturen grina St. Louis rakt i fejset igen.

När en och en halv minut av övertidsperioden hade pågått blev Vladimir Tarasenko, mycket märkligt, utvisad för att ha använt lagkamraten Colton Paraykos klubba – som han har dispens för, då den egentligen är längre än den får vara.

I det läget förväntade sig ingen något annat än att Avalanches fruktade förstakedja skulle ta tillfället i akt och avgöra, men istället kom Ryan O’Reilly loss i en kontring och satte 4-3 i numerärt underläge.

Carl Söderberg svarade för en assist, precis som Mikko Rantanen – varmed den finländske poängkungen nu har en poängsvit som är tretton matcher lång.

Detroit Red Wings tycker inte om att spela mot Ottawa. De förlorade med uddamålet i Canadien Tire Center för precis en månad sedan – och i natt, hemma i Little Caesars Arena, blev det torsk med 4-2.

Att Niklas Kronwall assisterade till mål signerat Dylan Larkin hjälpte föga.

Målvakten Casey DeSmith var den store hjälten i Pittsburghs segermatch - 5-3 – mot Boston.

Han slog personligt NHL-rekord med inte mindre än 48 räddningar.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM