Chicago har matchboll i finalen mot Boston

HOCKEY

Niklas Hjalmarsson: ”Väldigt inspirerande att åka till Boston och försöka ta hem det”

1 av 7

CHICAGO. Niklas Hjalmarsson och de andra svenskarna i Chicago Blackhawks är en seger från Stanley Cup-titeln.

De vann nattens femte final mot Boston hemma i United Center med 3-1.

– Ja, men man kunde knappt märka att vi hade vunnit när vi kom in i omklädningsrummet efteråt. Alla bara bytte om, stretchade och började fokuserade på nästa match. Vi försöker inte tänka längre än så, men det ska bli väldigt inspirerande att åka till Boston och försöka ta hem det här, säger ”Hammer”.

Det börjar verkligen dra ihop sig i 2013 års Stanley Cup-final.

Efter nattens match i ett vildsint United Center har allting dragits till sin spets– och det är alltså Chicago Blackhawks som skaffat sig slagläge.

För de vann den femte holmgången med 3-1 – efter två mål av en glödhet Patrick Kane, ett på assist av Johnny Oduya, följt av ett tredje i tom kasse precis i slutet, signerat Dave Bolland.

”Vi hade kontroll”

– Ja, jag tycker vi gjorde en bra match och hade kontroll på händelserna. I tredje föll vi kanske tillbaka lite väl mycket, men vi löste det till slut och det var väldigt viktigt. Det hade inte varit lätt att åka till Boston och vara tvingade att vinna, säger Niklas Hjalmarsson när vi träffar honom efteråt.

Istället har Hawks allt att vinna i TD Garden natten till tisdag. En seger till – och de får lyfta bucklan, garanterat på plats i arenan då, mot taket.

– Men man kunde knappt märka att vi hade vunnit när vi kom in i omklädningsrummet efteråt. Alla bara bytte om, stretchade och började fokuserade på nästa match, fortsätter Hjalmarsson.

– Vi försöker inte tänka längre än att det här var ett steg i rätt riktning. Det kommer bli tufft att vinna, den där sista segern är alltid den svåraste. Samtidigt, visst vi har satt upp oss för ett otroligt bra läge. Det ska bli jäkligt kul att åka till Boston och försöka ta hem det här nu. Det är väldigt inspirerande.

Hyllar Kane

Att det var artisten Kane som lade grunden för det som nu är en gyllene matchboll förvånar inte den småländske backen.

– Nej, det är ingen slump att det är han som gör de här viktiga målen. När det är stora matcher vill han alltid ha pucken. Han skriker hela tiden att han vill ha pucken, även om han har en gubbe på sig så att det blir livsfarligt att spela honom. Och det är skönt att spela med killar som har sånt självförtroende och verkligen vill avgöra matcherna, säger han.

Och då tvingades Kane ändå spela tredje perioden utan radarpartnern, och kaptenen, Jonathan Toews. Han tacklades så hårt av Boston-backen Johnny Boychuck i slutet av andra att han åkte på en befarad hjärnskakning – och kunde sedan inte spela mer.

Boston-stjärnan till sjukhus

Ännu värre gick det för Bostons Patrice Bergeron. Exakt vad som hände honom är inte känt, men han klev av i början av mittperioden och togs så småningom till sjukhus för observation.

Ingen vet om någon av de två stjärnorna kan spela den sjätte matchen.

– Det handlar om två av världens bästa spelare så det är såklart tunga avbräck, men det blir ju lita lika för bägge lagen, säger Marcus Krüger, en annan svensk som nu har chans att få sitt namn inristat i Stanley Cup-bucklan.

– Jag vet inte riktigt hur det skulle kännas. Jag måste vinna för att kunna svara på det. Men det är klart, det är nåt man har drömt om sedan man var liten. Vi har en bra möjlighet nu, men det är mycket jobb kvar, säger han.