”Då får de kasta ut oss”

avLinus Norberg, Patrik Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vitrysk manifestation mot förbundet

1 av 4 | Foto: PONTUS ORRE

Ett 50-tal vitryska fans har samlats utanför Globen för en manifestation mot användandet av den Lukasjenko-regimens flagga i VM.

Planen är att visa upp den traditionella, numera förbjudna, flaggan under matchen mot Tre Kronor i kväll.

– Vakterna får inte ta flaggorna ifrån oss, då får de kasta ut oss, säger Isabel Sommerfeld vid människorättsorganisationen Info Belarus.

Det har varit en pågående kamp under VM. De vitryska supportrarna har under landslagets två matcher försökt visa upp en stor variant av den gamla flaggan, numera förbjuden av landets president Aleksandr Lukasjenko.

Även VM-organisationen har bannlyst flaggan, då den anses utgöra ett politiskt budskap. Under matchen mot Slovenien kastades fyra supportrar ut från arenan för att ha försökt visa flaggan.

Före kvällens match mot Tre Kronor samlades ett 50-tal personern utanför Globen för att genomföra en ny manifestation.

Får inte hissa flaggan

Tanken var att de skulle ta in den stora flaggan de försökt med under de tidigare matcherna, tillsammans med flera mindre.

– Vakterna får inte ta flaggorna ifrån oss, då får de kasta ut oss, säger Isabel Sommerfeld vid människorättsorganisationen Info Belarus, som ligger bakom aktionen.

Arrangörerna gav beskedet att de fick ta med sig flaggorna om de knyter dem runt magen och inte hissar upp dem på arenan, men supportrarna har sagt att de kommer att försöka komma så nära rinken som möjligt för att de ska synas.

”Rättar sig efter diktatur”

– Det är helt bisarrt. Flaggan är en helt legitim nationssymbol för Belarus. Det här visar att förbundet helt okritiskt följer diktaturregimens spelregler och rättar sig efter en diktator, sa Isabel Sommerfeld tidigare.

Aleksandr Lukasjenko har varit president i Vitryssland sedan 1994 och kallas ofta för Europas sista diktator.

Nästa års hockey-VM kommer kontroversiellt att spelas i landet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM