Supertalangen missar landslagsdebuten – hjärnskakning sätter stopp

Anna Amholt
Anna Amholt

Hon spås bli nästa stora svenska målvaktsstjärna.

Men en hjärnskakning sätter stopp för 18-åriga Anna Amholts landslagsdebut.

– Det är jättetråkigt att missa det så klart, men det är inte så mycket man kan göra, säger superlöftet till Sportbladet.

Damkronorna åker till Finland för femnationsturnering den 11–15 december. När förbundskaptenen Ylva Martinsson presenterade sin trupp var det ett namn som stod ut lite extra.

18-åriga Anna Amholt.

AIK:s målvaktslöfte spås en lysande framtid, men nu står det klart att hon missar landslagsdebuten, på grund av en hjärnskakning.

– Det var på en träning förra veckan som jag krockade och fick en smäll mot huvudet. Det känns så klart jättetråkigt att inte kunna vara med, men det är bara att göra det lika bra när jag kommer tillbaka och hoppas på att jag får fler chanser, säger hon till Sportbladet.

När tror du att du kan vara tillbaka?

– Förhoppningsvis vid jul.

Amholt inledde sin seniorkarriär i Hovås, och gjorde sin debut i SDHL som 15-åring i HV71. Därefter gick flyttlasset till Luleå redan som 16-åring.

Du har flyttat mycket och långt i ung ålder. Har det krävts mycket av dig mentalt?

– Hemligheten är nog att jag inte tänkt så mycket. Det har varit träningar, matcher, skola och högt tempo hela tiden, säger Göteborgsbördiga Amholt som inte har några planer på att flytta hem.

– Nej, inga alls. Jag trivs med var jag är nu.

Hon säger också att hon tror att hennes positiva lynne hjälpt henne i processen.

– Jag är framåt som person, vill mycket och försöker ta för mig.

OS och VM de stora målen

Hon ses som ett stort målvaktslöfte och spås med rätt utveckling så småningom kunna ta över förstaspaden i Damkronorna. Bland de namn som tidigare vaktat målet i landslaget finns namn som profilstarka Kim Martin och Sarah Grahn.

– Jag har väl inte riktigt någon idol, men jag ser upp till de som är bättre än mig och försöker lära av dem. Sara Grahn till exempel, säger hon.

Vad har du för framtida mål?

– OS 2022, och även VM nästa år i Finland. Sedan vill jag även hjälpa AIK att ta en plats i slutspelet.

18-åringen är däremot inte särskilt nöjd med säsongen så långt, trots landslagsuttagningen.

– Jag är inte jättenöjd med början av min säsong. Jag har ändrat min spelstil och det tar tid att anpassa sig. Sedan har vi som lagt åkt på rätt många uddamålsförluster, så det känns surt, säger Amholt som ändå tror på sitt lag.

– Det är i slutspelet det gäller. Det gäller att sig dit och där ska vi vara som bäst.

AIK ligger för närvarande på åttonde och sista slutspelsplats i en minst sagt haltande tabell, med sju poäng ned till SDE och två matcher färre spelade.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln