Legendarens oväntade jobb

Tomas Jonsson tillbaka i Falu IF – efter 41 år

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

avTomas Ros

HOCKEY

Ishockeylegendaren Tomas Jonsson, 58, är tillbaka i Falu IF.

Efter 41 år.

Nu ska han lyfta laget mot hockeyettan.

– Jag hade faktiskt bestämt mig för att aldrig mer jobba med hockey. Men när Falu IF och ringde och ville ha hjälp med en sportkommitté gör jag ett undantag, säger backgiganten.

Två Stanley Cup. VM-guld. SM-guld. Och OS-guld.

Före detta backen Tomas Jonsson har vunnit precis allt som går att vinna på en hockeyrink.

Och grunden till framgången lades i gruvstaden Falun i Dalarna, där Jonsson startade sin hockeyutbildning i Falu IF, som han lämnade 1977 för att fortsätta karriären i Modo.

Falun har alltid varit en gedigen hockeystad och fostrat Christer och Tommy Abrahamsson, Bengt Lundholm och Tomas ”Lill-Affa” Jonsson.

Lade av – efter 50 år

Han valde i våras att sluta med hockey, efter 50 år som spelare och ledare. Senast som assisterande förbundskapten för Danmark i bland annat VM.

Totalt blev det 19 VM, OS och Canada Cup som ledare och spelare för Jonsson.

– Jag var i Vitryssland när jag bestämde mig i våras. Det får räcka nu. Var trött på att vakna på morgonen och fundera på ishockey. Det gnodde hela tiden i huvudet om hockey. Känns skönt att kommit fram till det. Och jag är nöjd med vad jag gett hockeyn och vad den gett till mig, säger han.

Tre konkurser

Men när moderklubben ringde kunde han inte säga nej.

– Jag ska hjälpa klubben med sportsliga frågor i en kommitté. Falun är en bra hockeystad med rätt förutsättningar, bland annat två isytor på Lugnet. Men hockeyn lyfter inte och tillsammans ska vi försöka få fart på det här, säger legendaren.

Klubben har bra juniorverksamhet. Men seniorlaget är i en slumrande tillvaro division två och har en del jobbiga år bakom sig med tre konkurser.

– Nya styrelsen är kanon. Vi kan helt klart ta oss till hockeyettan. Bland annat ska vi träna bättre och mer effektivt. Att ta sig till hockeyallsvenskan blir tuffare, säger Jonsson.

Foto: Hasse Carlbaum / AFTONBLADET
Tv-pucken 1976.
ARTIKELN HANDLAR OM