Succémålvakten hyllar kvinnan bakom framgången

Filip Gustavsson, 19: ”Linda har betytt jättemycket för mig”

avHans Abrahamsson

MALMÖ. Filip Gustavsson, 19, fick chansen i målet. Då tog också Luleå säsongens första trepoängare.

Och den kommande JVM-målvakten passar på att hylla kvinnan bakom framgången, målvaktstränaren Linda Blomqvist, 34.

– Hon har betytt jättemycket och vi pratar med varandra i stort sett dagligen, säger Luleåmålvakten efter 2–1-segern mot Malmö.

Foto: Luleåhockey.se
Linda Blomqvist.

Filip Gustavsson tillhör en av landets mest talangfulla målvakter. Han var med i junior-VM redan förra säsongen och det här året ses han på förhand som det givna förstavalet för Juniorkronorna.

Efter att bara ha startat en match av de nio första för Luleå fick Filip Gustavsson chansen i bortamötet med Malmö.

Då kom också Luleås första trepoängare för säsongen, en stor anledning till det var Gustavssons storspel mellan stolparna. Malmö vann skotten med 25–15, men Gustavsson släppte bara en puck förbi sig:

– Det kändes bra i dag och extra skönt att vi äntligen fick med oss tre poäng, säger Gustavsson, som dessutom passade på att storspela när Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén satt på läktaren i Malmö Arena.

– Ja, det passade ju bra. Vi snackade lite efteråt och så. Alltid bra att visa upp sig från en bra sida när de är på plats och följer en.

Han är inne på sin fjärde säsong i Luleå efter att ha lämnat Skellefteå En stor anledning till klubbytet var Luleås målvaktstränare på juniorsidan, Linda Blomqvist.

Jobbat tillsammans i tre säsonger

– Vi hade träffats på några regionscamper när jag var i Skellefteå och det blev ett enkelt val att välja Luleå när Linda var där eftersom jag ville utvecklas på bästa sätt, säger han.

Kvinnliga tränare inom herrhockeyn tillhör inte vanligheterna, men Linda Blomqvist är ett undantag. Efter sin aktiva karriär som just målvakt sadlade hon om till målvaktstränare. Hon var landets första heltidsanställda kvinnliga målvaktstränare. Nu finns också Nanna Holm Glaas i Linköpings juniororganisation:

– Linda har betytt jättemycket för mig. Hon är så himla bra pedagogiskt och även bra teknikmässigt. Dessutom har hon hjälpt mig mycket utanför isen, om jag har haft det tufft i skolan eller om det inte stämt i livet överlag, säger Filip Gustavsson.

Har ni mycket kontakt även nu när du klivit upp i A-laget?

– Ja, jag pratar med henne i stort sett dagligen och det känns jätteskönt. Jag kan skicka iväg ett sms vid elva på kvällen om någon bagatell och hon svarar alltid och det blir en diskussion.

Foto: BILDBYRÅN
Filip Gustavsson storspelade mot Malmö när Luleå tog säsongens första trepoängare.
ARTIKELN HANDLAR OM