SHL-klubbarnas krisplan vid spel utan publik

14 lag i stor enkät: ”Utesluter inte lönesänkningar”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Pea Israelsson, till höger, är orolig för Skellefteås framtid om inte publik tillåts.
Foto: BILDBYRÅN
Pea Israelsson, till höger, är orolig för Skellefteås framtid om inte publik tillåts.

SHL-klubbarna står inför en oviss och ekonomiskt utmanande höst. 

SHL:s i särklass mest rutinerade klubbdirektör, Skellefteås Pea Israelsson, är tydlig med hur hans klubb mår om inte publik tillåts i någon större omfattning:

– I slutet av april ligger Skellefteå AIK i respirator och styr inte själv vårt framtida öde, säger Israelsson som går in på sin 24:e säsong i klubben.

Coronapandemin gör att SHL-matcherna inledningsvis kommer att genomföras utan publik eller med kraftiga begränsningar. Något som givetvis slår hårt mot klubbarna.

Sportbladet har kontaktat de 14 lagens vd/klubbdirektörer för att stämma av läget.

I dagsläget har regeringen förbud på offentliga sammankomster med över 50 personer. När, och i så fall i vilken omfattning, publik kommer att tillåtas på idrottsarenorna igen är i dagsläget högst oklart.

SHL-klubbarna har ändå bestämt att köra igång serien som planerat den 19 september men det finns en stor oro för hur länge klubbarna kan hantera det ekonomiska bortfallet som publik och partners utgör.

I en intervju med Sportbladet förra veckan sa seriefavoriten Luleås vd, Stefan Enbom, att SHL-klubbarna kalkylerat med ett underskott på 20–30 miljoner om det inte blir publik på läktarna. Enbom uppskattade att spel utan publik, eller med kraftiga begränsningar, är ekonomiskt hållbart fram till årsskiftet för Luleå. Flera av hans kollegor i andra klubbar ser också en bortre gräns.

– Likviditeten blir utmanande innan resultatet (egna kapitalet) blir det. Men runt jul stämmer nog ganska bra, säger Linköpings vd Roger Ekström.

Andra klubbar hoppas att det går lite längre: 

– Som det ser ut just nu utifrån planerade kostnader så bör vi klara oss till och med februari. Men då är nästkommande säsong den stora faran, säger Brynäs Michael Campese.

Minskat spelarbudgeten med sju miljoner

Klubbarna har sedan mitten av mars, då allt spel ställdes in, jobbat med kostnadsbesparingar på flera olika plan. Bland annat har man utnyttjat möjligheten att korttidspermittera sin personal, inklusive spelarna.

– Vi hade i den ursprungliga budgeten planerat att öka vår spelarbudget med fyra miljoner. Nu har vi istället valt att minska spelarbudgeten med tre miljoner jämfört med ifjol, säger Djurgårdens Joakim Eriksson. 

Samtidigt som det sparats in på vissa saker har flera klubbar fortsatt att värva trots det utsatta läget. Enligt Sportbladets beräkningar har cirka 75 nya kontrakt skrivits sedan coronapandemin lamslog Sverige. 

Men att det trots alla värvningar kan bli aktuellt med lönesänkningar för spelartruppen är flera klubbar öppna med. 

– Ingenting kan uteslutas i detta skede, säger HV71:s Agne Bengtsson.

– Vi utesluter inte lönesänkningar beroende på vad som händer i publikfrågan, säger Pea Israelsson.

– Ja, det måste till lönesänkningar hos vår personal om vi spelar våra herrmatcher utan publik eller med begränsningar, säger Djurgårdens Joakim Eriksson. 

Publicerad: