Grönborg: ”Jag har kontakt med flera NHL-klubbar”

Rikard Grönborg har haft samtal med New Jersey Devils.

51-åringen gör ingen hemlighet av att ett jobb i Nordamerika lockar.

– Jag har kontakt med flera NHL-klubbar, säger han.

Efter tre säsonger och två VM-guld som förbundskapten för Tre Kronor blev Rikard Grönborg huvudcoach i Zürich.

Den schweiziska storklubben tog sig under säsongen tillbaka till toppen och vann grundserien NLA innan säsongen avbröts.

Framgångarna fortsätter att väcka uppmärksamhet i hockeyvärlden och Rikard Grönborg har länge strävat efter NHL.

– Det var ett par veckor sedan jag pratade med New Jersey Devils, det var en diskussion där vi bekantade oss med varandra och det var inget konkret. Det var inget dramatiskt, jag har en löpande dialog med flera general mangers i NHL om mig själv och spelare som en del av mitt yrke – det finns flera NHL-klubbar som har gjort sig av med coacher och inte har något klart för framtiden, säger Rikard Grönborg.

”Toppjobb i världen”

Situationen med pandemin i världen gör också att att NHL-klubbarna lever i stor ovisshet kring hur framtiden ser ut.

– Det är mycket som hänger i luften, ingen verkar veta någonting och hur det ska sluta. När man pratar med personer i NHL verkar det dröja ganska länge innan den blir normal verksamhet igen, jag har ingen spåkula när, var och hur det eventuellt skulle kunna bli aktuellt med ett NHL-jobb för mig, säger Rickard Grönborg.

Zürich sportchef Sven Leuenberger har sagt till schweizisk media att han har gett New Jersey Devils tillåtelse att prata med Rikard Grönborg, men att klubben inte tänker att släppa svensken från kontraktet.

Rikard Grönborg har ett tvåårskontrakt med Zürich och ingen klausul att lämna trots att han själv önskade det.

– Zürich är ett toppjobb i hela världen – jag och familjen trivs fantasiskt bra och har ingen brådska att titta någon annanstans, jag har inga andra planer nu. Framtiden får utvisa vad som händer med den här ligan, NHL och alla andra ligor – hur de kan överleva som proffsligor, säger Rikard Grönborg.

”Väldigt rolig ishockey”

På grund av restriktionerna i Schweiz får det maximalt samlas fem i ett rum när laget kör barmarksträning, förhoppningen är att det lättas upp och att spelarna kan gå på is i juni.

– Det var ett snöpligt slut på säsongen när vi peakade vid rätt tillfälle inför slutspelet och vann sex av de sju sista matcherna. Det har ändå varit ett kul år med fantastiska fans och fantastisk inramning. Det är väldigt rolig ishockey där lagen kör massa olika taktik, det är inte inavel som i andra ligor där alla kör på samma sätt. Det är fantastiskt utmanande, precis som VM-turneringar där det finns olika spelsätt. Vi siktar på att bli ett topplag igen, en del av attraktionen här är förväntningarna och trycket precis som med Tre Kronor, säger Rikard Grönborg.

Planen var att åka hem till Sverige i sommar och även hälsa på svärföräldrarna på ranchen uppe i bergen i Utah, men världsläget gör att familjen blir kvar i Schweiz hela sommaren.

När det gäller Zürich sportsliga ledning har Tommy Samuelsson ersatt Fredrik Stillman som assisterande coach, medan Johan Andersson är kvar som andra assisterande coachen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!