Ishockey

Avslöjar: Supporterklubbarna går samman

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

De heta supporterfrågorna har avlöst varandra under säsongen.

Nu organiserar sig fansen i SHL och hockeyallsvenskan i Supporterunionen.

– Vi är viktiga för elithockeyn och borde ha större inflytande, säger Jimmie Andersson i VIK Support som är en av representanterna.

För första gången organiserar sig supporterföreningarna till landets elitklubbar inom ishockeyn.

I stort sett samtliga supporterklubbar har ställt sig bakom bildandet av Supporterunionen.

– Man blir starka tillsammans, nu blir vi extremt starka. Vi vill växa till något stort, känslorna får inte strypas utan ska frodas, säger Jimmie Andersson som är en av de utsedda press- och supporterkontakterna.

Två huvudfrågor

Sportbladet har under säsongen bevakat supporterfrågorna inom ishockeyn, de har bland annat handlat om den kollektiva bestraffningen med flaggförbud på grund av pyroteknik i arenorna och ett öppet brev om bristen på lördagsmatcher i hockeyallsvenskan.

Nu kan vi avslöja supportrarnas nästa steg blir att gå tillsammans i en ideell förening som ska vara registrerad hos skatteverket till säsongstarten 2020/2021.

Den tillfälliga unionen kommer inledningsvis att fokusera på att driva två frågor:

”Pyroteknikfrågan, hur vi kan motverka flaggförbud och annan kollektiv bestraffning som inte finns i tävlingsbestämmelserna.”

”Uppföljning av ett av kraven i ’Öppet brevet till svensk hockeys makthavare’ gällande sammanslagning av SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan så att det bildas en och samma organisation för att kunna främja utvecklingen av svensk hockey på elitnivå.”

Västerås klack under en match mot Modo i december.

– Kollektiva bestraffningar är något vi absolut inte ställer oss bakom, det kommer vi att hålla hårt på – det finns inte stöd för det i tävlingsreglementet eller i svensk lag. Vi förstår inte varför man ska bestraffa Kalle elva år som står med en flagga när någon annan har betett sig illa. Det är både ganska lågt och en hårt slag mot inramningen i arenorna, det blir väldigt tråkigt på matcherna utan tifon och flaggor.

– Vi vill vara med när de tar fram hur ligaorganisationerna och seriesystemen ska se ut, det är väldigt viktigt för oss. Åsikterna har varit ganska spretiga under ett par år när det gäller slutspel och annat, ändå känns vi supportrar ganska eniga i frågan om att det ska finnas rörlighet mellan serierna.

Enats under säsongen

Ett annat ämne som kommer att bli aktuellt enligt Jimmie Andersson är förutsättningarna för supportrarna ute på arenorna.

– Var man får flagga? Var får man stå? Det skiljer sig väldigt mycket mellan arenorna, vi tycker att logistiken borde vara mer enhetlig och samordnad. På ett ställe kan vi stå instängda utan kiosk, på ett annat ställe kan det vara fritt och bar och annat, säger Jimmie Andersson.

När det gäller utökningen av lördagsmatcher har det gett resultat då både hockeyallsvenskan och C More lovat att de ska bli 50 procent fler till nästa säsong.

– Det som har hänt under säsongen och de frågor som vi har haft uppe har enat oss. Vi har inte pratat så mycket mellan oss innan, men nu har det blivit vår styrka, säger Jimmie Andersson.

”För mycket sandlåda”

Supporterunionen är tänkt som en samarbets- och samtalspartner med transparens mot klubbar, ligor och förbund.

– Vi vill inte vara bråkiga, vi vill ha lösningar på problem. Nu har de fått en motpart, eller en medpart för vi borde alla jobba åt samma håll. De borde se det som något positivt, att de får en seriös samtalspartner där vi företräder majoriteten av hockeysupportrarna. Många klubbar och organisationer har nog velat prata med oss supportrar, men de har haft svårt att veta var de ska vända sig – det har också blivit spretigt när åsikter kommit från enskilda supportrar eller en endaste supporterklubb. Vi vill slippa tjafs och kunna stå enade på ett seriöst sätt, innan har det varit för mycket sandlåda. Det här är något som har saknats inom hockeyn, säger Jimmie Andersson.

Hur enade står ni i de olika supporterklubbarna?

– Vi känner att vi är enade i många frågor, så vi känner att vi behöver ett forum där vi kan hantera våra frågor tillsammans. Vi har samma intressen, även om vi inte håller på samma lag. Det är klart att det samtidigt är en utmaning – det finns olika kulturer samt tycke och smak, men det här handlar inte om trummor eller handklappor eller annat utan det handlar om de större frågorna som berör oss alla. Det ska finnas olika supporter- och klubbkulturer, det hör till och det är det som är kul.

Gemensamma aktioner

Kan vi vänta oss gemensamma läktaraktioner som samordnade bojkotter, banderoller och tysta klackar?

– Det är det som vi hoppas att vi ska slippa genom att lyssnar på oss och pratar med oss. Om det skulle behövas är vi däremot inte främmande för att agera.

Hur tycker du att framtiden ser ut för supporterkulturen inom ishockeyn?

– Jag tycker att det har blivit en nystart på många håll den senaste tiden. Vi har fått in en bra återväxt med mycket yngre folk på arenorna.

De som ingår i Supporterunonens ledning i uppstarten är Robin Johansson, Supporterklubben, Niklas Niva Sjökvist, Leksand Superstars, Viktor Adolfsson, Järnkaminerna, Jimmie Andersson, VIK Support, Robin Wikberg, Lumberjacks.

ANNONS

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

Extern länk från C More

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

STOR LISTA: De 25 bästa nyförvärven i hockeyallsvenskan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

SHL Svenska hockeyligan

Hockeyallsvenskan

Ishockeyförbundet