Kan ta ett historiskt guld: ”Det är dags nu”

ÖRNSKÖLDSVIK. I kväll spelar Sverige final mot Ryssland på hemmaplan i U18-VM.

Efter fem silvermedaljer jagar Småkronorna nu ett historiskt första VM-guld.

– Jag tycker det är dags nu, säger Albin Grewe.

Fem silver och fyra brons.

Det är Småkronornas medaljfacit i U18-VM:s tjugoåriga historia.

Efter 4–3-segern i gårdagens semifinalrysare mot Kanada kan Sverige i kväll knipa det efterlängtade guldet mot Ryssland, på hemmaplan i Örnsköldsvik.

– Vi har varit lite underdog den här turneringen men växt och blivit lite bättre för varje match. Grabbarna verkar avslappnade med bra fokus så det känns jättebra, säger förbundskaptenen Magnus Hävelid och meddelar att alla som spelade i går är hela och friska.

Du hoppas att ni har den bästa matchen kvar?

– Så är det, man vet att priset för att vinna en final också är lite högre. Men så länge vi gör det vi ska och adderar något extra skott och någon vunnen närkamp har man kommit långt på vägen och då vet vi att vi är svårslagna.

”Måste göra vår bästa match”

Finalmotståndarna Ryssland slog ut förhandsfavoriten USA i den andra semifinalen efter en dramatisk straffläggning. När Sverige mötte Ryssland i gruppspelet blev det seger med 3–0.

– Det brukar vara väldigt jämna matcher och vi vet att vi kan slå dem. Men vi måste göra vår bästa match i kväll, säger Hävelid.

Hugo Alnefelt, som vaktat Sveriges mål i slutspelet så här långt, stod tillsammans med utespelarna över förmiddagsvärmningen där endast målvakterna Jesper Wallstedt och Calle Clang gick på is.

Djurgårdsforwarden Albin Grewe var den som skickade in det matchavgörande målet i slutminuterna mot Kanada.

– Jag såg att deras back ramlade lite och såg en lucka i första krysset och den gick in. Det var skönt, säger Grewe och fortsätter:

– Man är förväntansfull. Det ska bli kul att få spela VM-final, det är inte alla som får göra det. Det är en stor dag i dag, fortsätter han.

Efter fem silver, är det dags för ett guld nu?

– Ja, jag tycker det är dags nu, flinar Grewe.

”Det är en dröm”

Albin Grewes namne, med Sundsvik i efternamn, säger att han är lagom nervös inför avgörandet.

– Det ska bli jäkligt kul att bara få gå ut och spela och njuta, jag är sjukt laddad, säger Skellefteåforwarden som hoppas på ett fortsatt bra publikstöd.

– Det är magiskt när publiken står och ropar Sverige, det är en dröm och sjukt roligt. Nu ska vi göra vår bästa match i turneringen.

Finalen börjar klockan 19.30 och sänds i SVT2 och SVT Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!