Leksand-kaptenens tuffa vår – bor på sjukhus sedan april

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Foto: Privat

Martin Karlsson och Linnéa Åkerlund fick sin son född 14 veckor för tidigt.

Sedan den 20 april och i över 100 dagar har Leksands lagkapten och familjen bott på sjukhus.

– Det har funnits dagar när vi trott att det är över, säger han.

Martin Karlsson, 29, och sambon Linnéa Åkerlund, 28, väntade sitt första barn i måndags den 27 juli.

Redan den 22 april och 14 veckor för tidigt kom sonen Alve ut, han mätte 34 centimeter och vägde 880 gram.

Några dagar innan hade Linnéa tyckt att det kändes konstigt i magen, den 20 april fick de åka helikopter till Akademiska Sjuhuset i Uppsala.

Timmar från tragedi

Fem dagar efter födseln blev tillståndet sämre och Alve behövde opereras akut, efter det har komplikationerna och sjukdomarna kommit och gått och han har behövts opereras ytterligare en gång.

– Han var så liten och skör och fick ligga med andningshjälp. Vid en operation var det bara timmar ifrån att han klarade sig, säger Martin Karlsson.

Sedan två och en halv vecka har familjen fått flytta till Falu lasarett, där de får bo kvar tills vidare.

– Vi tar det dag för dag, vecka för vecka. Det har hänt så mycket och det går inte att förstå var dagarna har tagit vägen, vi har ingen stress utan känner bara tacksamhet över att få vara tillsammans, säger Martin Karlsson.

”Trott på honom”

Alve ligger fortfarande med näringstillförsel, de väntar fortfarande på att mage och tarmar ska komma igång för att han ska kunna få sig i sig mat på annat sätt.

– Det är mycket bättre och stabilare nu, vi har hela tiden trott på honom och han har klarat sig igenom så mycket. Vi är på rätt väg och vi hoppas att det fortsätter på den vägen, det får ta den tid det gör och som han behöver. Alve är en sådan kämpe som har klarat de här tuffa veckorna i början av livet, en dag får vi bädda ner honom i hans egen lilla säng som väntar på honom där hemma, säger Martin Karlsson.

Hur har du och Linnéa mått under de här månaderna?

– Att få barn är det finaste man kan vara med om, det har gått så snabbt att vi inte har hunnit tänka och känna efter så mycket. När vi har brutit ihop så har vi funnits där för varandra. När man ska bli förälder så oroar man sig för så mycket, men att det här skulle hända kunde vi aldrig föreställa oss.

Leksand har ställt upp

Hur går det att bo på sjukhus så länge?

– Det går inte att beskriva tacksamheten över den hjälp, det stöd och det bemötande som vi har fått på sjukhusen, det är helt fantastiskt och en helt ny värld. Alla som har tagit hand om oss är så otroligt kunniga, proffsiga och omhändertagande, vi har dem att tacka för så mycket.

På onsdagen återsamlades Leksand inför den kommande SHL-säsongen, Martin Karlsson har kunnat vara med och träna både under onsdagen och torsdagen.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

– Det är klart att jag inte är i den form som jag brukar vara den här tiden, men det är inte mitt mående som har varit det viktigaste. Formen kommer att komma tillbaka, det vi har gått igenom ger mig perspektiv och får mig att växa. Leksand har hanterat situationen hur bra som helst, de har gett oss allt stöd och visat all förståelse, säger Martin Karlsson.

Tre säsonger som kapten

Den hårdjobbande forwarden och trotjänaren skrev i vintras ett nytt treårskontrakt med Leksand.

Vid SHL-avancemanget och SHL-säsongen spelade han med tröjnummer 100 för att uppmärksamma klubbens jubileum.

Den kommande säsongen får Martin Karlsson tillbaka nummer 11 på ryggen.

I den här sejouren i Leksand de fem senaste säsongerna har han varit assisterande kapten i två av dem och kapten de två senaste.

Martin Karlsson är också utsedd till kapten den kommande säsongen.

Publicerad:

LÄS VIDARE