Fansen blev blåsta – efter swishinsamling

Supportrar swishade tusentals kronor till facebooksidan Fanstoppen i tron att pengarna skulle till de svenska hockeyklubbarna.

Men ingen klubb har fått en krona.

– Jag har dragit det vidare till SHL, och se vad vi kan göra kring det här säger Leksands ordförande Claes Bergström.

Sedan 2016 har fans till hockeyklubbar röstat på sin favoritklubb i tävlingen Fanstoppen via Facebook. Konceptet är enkelt: Det lag som fått flest poäng vinner Fanstoppen och får titeln “Sveriges bästa fans”.

Genom ett röstningssystem där supportrar kan “gilla” sitt lags logga på Fanstoppens sida samt dela inlägget till sina egna vänner på Facebook så samlas poäng in. En “gillning” ger 100 poäng, en delning av inlägget 500.

Men det finns ett sätt att boosta sitt eget lag ännu mer. Genom att swisha tio kronor till ett nummer ger du ditt lag 1 000 poäng. Pengarna som swishas in ska, enligt ett inlägg på Fanstoppen, sedan delas ut till respektive klubbar. Supportrar har därför swishat in tio kronor, 50 kronor, 100 kronor – och i extremfall över 1 000 kronor till det nummer som Fanstoppen har skrivit ut. I förra årets tävling swishades det in totalt 21 560 kronor.

Leksand toppar fansinsamlingen, men några pengar har klubben inte sett till.
Leksand toppar fansinsamlingen, men några pengar har klubben inte sett till.

Problemet?

Pengarna, som supportrar i tron har swishat in till sina respektive klubbar, har inte dykt upp hos föreningarna.

”Dragit vidare till SHL”

Leksands IF, som vunnit omröstningen på Fanstoppen, “Sveriges bästa hockeyfans”, sedan 2016 har inte sett en krona från Fanstoppen.

Den summan som Leksand skulle få står redovisad i en bild på Fanstoppen och är 5 789 kronor.

– Jag vet inte om vi har fått in några pengar från dem. Inte något jag hört talas om i alla fall, säger Leksands ordförande Claes Bergström.

Ni har inte haft kontakt med Fanstoppen?

– Nej, ingenting vad jag har hört. Jag fick reda på det här för någon timme sedan.

Har ni vidtagit åtgärder?

– Jag har dragit det vidare till SHL, och se vad vi kan göra kring det här. Jag vet inte mer om det, men det verkar väldigt skumt. Man får en känsla av att alla pengar ska gå till klubben, men vi har inte sett någon inbetalning.

SHL:s vd Jenny Silfverstrand
SHL:s vd Jenny Silfverstrand

”Ett problem för oss”

SHL:s VD, Jenny Silfverstrand har inte heller, förrän nu, hört talas om insamlingen.

– Jag har fått ett mejl om det här från Claes Bergström i Leksand och ser över det nu. Men det här är inget som jag vet något om förrän nu, säger hon och fortsätter:

– Sånt här är generellt ett problem för oss och vi uppmanar supportrarna att inte swisha pengar eller köpa supporterprylar som inte har en officiell koppling till klubbarna.

Ingen av de klubbar som Sportbladet varit i kontakt med känner igen namnet Fanstoppen eller att de fått en sådan inbetalning.

Björklöven, som hamnade tvåa bakom Leksand i omröstningen, bekräftar att de inte fått någon inbetalning på 3 479 kronor, en summa som Fanstoppen har redovisat i ett inlägg.

På flera av inläggen har personer uttryckt skepsis och bett om att få se en redovisning av betalningarna till klubbarna.

Efter att Sportbladet försökt komma i kontakt med personen vars nummer användes till att swisha pengarna till tävlingen så försvann Facebooksidan under fredagseftermiddagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!