Efter elchocken – kan tvingas stänga ishallarna

Elpriserna kan få konsekvenser för Växjö Lakers

Växjö Lakers elkostnader i augusti var åtta gånger över budget och kan i värsta fall stiga till tre miljoner kronor i månaden framöver.

Då riskerar klubben att tvingas stänga sina ishallar och har vänt sig till kommunen:

– Vi har en extrem situation, skriver vd Johan Markusson i ett mejl.

Sportbladet har tidigare skrivit om de extrema elpriserna som bland annat drabbar Växjö Lakers. 

Nu rapporterar Smålandposten (SMP) att läget är värre än befarat – på gränsen till akut. SHL-klubbens elkostnader i augusti var åtta gånger högre än vad de hade budgeterat .

Växjö Lakers ansvarar för driften i Vida Arena och förbrukar sammanlagt 4,5 miljoner kWh om året. Ett normalt år budgeterar klubben med elkostnader på 4,5 miljoner kronor.

PLUS: 2+10 för snack: Dick Axelsson om Växjö Lakers


I årets budget är den siffran höjd till sex miljoner, något SMP tidigare har skrivit om. 

Växjö Lakers har ett treårsavtal med sin elleverantör där den allra största delen är bunden, till en med dagens priser låg kostnad, medan en mindre del är rörligt. 

Men inte ens ett ”bra” avtal hjälper. 

Kan slå hårt mot ungdomsidrotten

Nu har klubben vänt sig till kommunen för att lösa den akuta krisen:  

– Vi får indikationer på att det kommer att bli mycket värre kommande månader. Det innebär att vi kommer att lägga tre miljoner kronor i månaden på elkraft (budet helår sex miljoner). Blir det så kommer vi inte ha råd att köra ishallen och gamla arenan.” skriver Johan Markusson och ber om ett möte för att lösa den akuta krisen, skriver Johan Markusson i ett mejl till kultur- och fritidsförvaltningen, som SMP var första att berätta om.

Johan Markusson
Johan Markusson

När Sportbladet når Markusson vill han nyansera bilden:

– Vi står inför en tuff ekonomisk utmaning när det gäller vår elkostnad. Just nu arbetar vi med flera olika scenarion och lösningar för att kunna hålla nere kostnader. Från worst-case till best-case. I det arbetet är vi många inblandade från elbolag, nätbolag och kommunen.

– Under kommande veckor kommer vi få en bättre bild av vad vi kan förvänta oss.

Växjö Lakers har två isytor utöver Vida Arena. Där både den gamla arenan och ishallen används av de flesta ungdoms- och juniorlag. Även skolidrott, konståkning och allmänhetens åkning håller till där.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!