Victor Hedman

”Han är en verkligt speciell spelare”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

WASHINGTON. Brayden Point avgjorde, Nikita Kucherov prickade in två mål och Victor Hedman stod för tre assist….

Jo, allt var som vanligt när regerande mästarna i natt gav sig in i Stanley Cup-stormen och vann ett fullständigt fenomenalt derby mot Florida Panthers.

– Vår största stjärnor levererade och det ger hela gruppen självförtroende, säger ”Vigge” till Sportbladet efter 5-4-triumfen.

Trots att de samexisterat i närapå tre decennier har Solskensstatens två NHL-lag aldrig tidigare mötts i ett slutspel.

Så lokal historia skrevs när Florida Panthers och Tampa Bay Lightning ställde upp för nedsläpp i öppningsmötet i BB&T Arena i Sunrise i natt.

Fast det är inte därför matchen kommer bli ihågkommen. Det är för att den var så rasande intensiv, fysisk, action-späckad, underhållande och dramatisk.

– Ja, det var en väldigt rolig match att spela också, instämmer Victor Hedman när vi når honom efteråt.

– Vi hade äntligen ordentligt med publik på läktaren (9000) så stämningen blev fantastisk. Sedan var det ju verkligen fysiskt och hårt. Jag tror aldrig jag varit med om så mycket fyra-mot-fyra-spel i ett slutspel tidigare. Vi har redan pratat om att vi nog bör vara lite coolare efter avblåsningarna i kommande matcher.

Böljande spel

Svängde som när Kategori 5-orkaner rumsterar om bland palmerna där nere gjorde det dessutom. Panthers vände 0-1-underläge till 2-1-ledning i första perioden. Sedan vände Lightning tillbaka till 3-2 i andra – för att åter tvingas ner i brygga i tredje. Men när sju minuter återstod kvitterade Brayden Point – och fem och en halv minut senare kom samme Point loss i friläge och avgjorde.

– Våra stjärnor levererade definitivt idag. Det ger självförtroende åt hela gruppen, fortsätter ”Vigge”.

– Om det var vår större rutin från stora matcher som till sist avgjorde? Svårt att säga, men ja, kanske. Det gäller att hålla sig kall fast man ligger under och inte börja ta chanser. Det tycker jag vi klarade. Sista målet var ett bra exempel. Först när Point såg att Ryan McDonagh skulle komma att täcka ett skott stack han, sedan fick han en förträfflig passning och kom loss fri. Och det kan jag säga, när Point kommer fri ställer man sig upp i båset...

Stjärnan tillbaka

En annan som fick lagkamraterna att ställa sig upp i båset var Nikita Kucherov. Den ryske skyttekungen har på grund av höftoperation inte spelat en match under hela grundserien men var alltså redo lagom till slutspelet – varigenom Tampa enligt många belackare bluffat sig runt lönetaksreglerna – och dammade in två powerplay-mål direkt.

– Han är en verkligt speciell spelare. När man inte spelat match på sju månader kliver man inte in i ett slutspel hur som helst, hur mycket man än kunnat träna. Men han var lika bra som vanligt ändå. Fantastiskt, konstaterar Victor.

Som inte var så pjåkig själv heller. Tre assist – samtliga i powerplay – lämnade han i protokollet.

– Ja, det går åt rätt håll. Det var okej. Vi tog vara på chanserna fick bra utdelning i powerplay och det är förstås viktigt. Vi kan dock inte räkna med att göra fyra-fem varje match, så det finns ändå saker vi får se till att göra bättre i fortsättningen. 

Nästa rond i Florida-derbyt – nu våldsamt emotsedd av alla hockeyfans i Nordamerika – avgörs natten till onsdag.

Victor Hedman kramar om Nikita Kucherov.

Foto: Ryan Remiorz / TT NYHETSBYR≈N
Publisert:

LÄS VIDARE

Stanley Cup 2021: Så spelas slutspelet i NHL – datum och tv-tider

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Victor Hedman

NHL

Tampa Bay Lightning

Stanley Cup