LuleåFans ordförande om Shinnimin: ”Han är välkommen, men...”

Publicerad 2021-05-05

Brendan Shinnimin.

Brendan Shinnimin, 30, kan spela i Luleå Hockey nästa säsong.

En nyhet som har rört upp känslorna bland supportrarna.

– Det beror på om man ser till honom som hockeyspelare eller det pinsamma beteende som han emellanåt har visat upp, säger LuleåFans ordförande Tobias Wahlroos.

Följ ämnen

Den tidigare Växjöspelaren gjorde sig ordentligt impopulär bland Luleås supportrar våren 2019.

Den senaste säsongen har den rivige forwarden spelat i tyska Adler Mannheim och i en intervju med Sportbladet i höstas öppnade han för att spela i Luleå en dag. Förra veckan avslöjade NSD att han erbjudits ett kontraktsförslag av klubben. Något både han och Luleås vice general manager Ulf Engman har bekräftat.

Det återstår att se om han tackar ja, men många supportar har rasat på sociala medier. Sportbladet ringde därför upp supporterklubben ”LuleåFans” ordförande Tobias Wahlroos, 24, för att höra hur han ser på den eventuella värvningen.

Han berättar att det råder delade åsikter om kanadensaren.

– Det finns nog både de som är för eller emot, och gråzoner. Det är just vilka delar av honom man ska ha i åtanke när man värvar. Han har en historia. Att han har filmat och förstärkt saker och ting. Det är pinsamt att se det i hockey överlag, oavsett om det gäller nyförvärv eller spelare i befintliga truppen, ingen nämnd ingen glömd, säger Wahlroos.

”Långfingret var befriande”

Inför slutspelet för två år sedan anklagades Shinnimin för filmning när lagen möttes. Supportrarna skrek “chicken Shinnimin” och han svarade med att ta av handsken och visa fingret åt klacken. Han stängdes av för gesten men var sedan tillbaka i en känslofylld kvartsfinalserie mellan lagen där han både gjorde mål och blev avstängd på nytt.

– Just långfingret var ingen stor sak för de flesta tror jag. Det upplevdes nog som ett befriande inslag i en annars ganska slätstruken grundserie. Oron är att vi lyckades få honom ur balans så pass mycket i slutspelet. Nog för att vi kan vara ganska jävliga att ha att göra med...

Han säger själv att han kommer göra allt för att vinna över supportrarna till sin sida om det skulle bli en flytt?

– Ja, vi vill inte ha någon ursäkt av honom. Vi vill att lirarna i vårat gäng ska stå upp för klubbmärket och klubbidealen, oavsett namn på ryggen.

Tobias Wahlroos, ordförande i LuleåFans.

”Han är välkommen upp till Luleå”

Så han skulle vara välkommen upp till Luleå?

– Han är välkommen upp till Luleå, så länge han står upp för klubbmärket och klubbidealen. I klubbideal räknar jag in att inte att filma och förstärka. Kritar han på och tuffar till sig, så visst har han kvaliteter som passar i Luleå Hockey och vår självbild.

Kultspelaren Karl Fabricius, 38, erbjöds inte något nytt kontrakt efter säsongen och även en annan trotjänare, Niklas Olausson, 34, kan ha gjort sin sista match för klubben. Han ska undersöka sin axel och Luleå har ännu inte gett något besked om framtiden.

– Det är spelare man skulle vilja se tills de har käpp istället för klubba. Men det kommer till en punkt där man måste gå skilda vägar, när man avslutar karriären och så vidare. Jag vill inte säga mer än att det känns väldigt trist att Fabricius försvinner. Det smärtar oerhört. Han är alltid välkommen till H-läktaren. Sen hoppas jag att ”Olle” stannar i och med att Fabricius har lämnat för att behålla någon slags kultur. Det är spelare som verkligen förkroppsligar Luleå Hockey, säger Wahlroos.