Hockey-VM 2021

Sverige kollapsade mot Tjeckien – ligger sist i gruppen

Av: 

Jonathan Nilsson

HOCKEY

Sverige tappade allt i tredje perioden i ödesmatchen mot Tjeckien.

Efter 2–4 i VM ligger Tre Kronor sist i gruppen, och ser ut att missa slutspel.

– Det är för jävligt just nu, säger Pär Lindholm.


Sverige missar slutspelet i hockey-VM – för första gången i modern tid


Sverige är riktigt illa ute i ishockey-VM.

Dagens 2–4-förlust mot Tjeckien innebär att Tre Kronor ligger på åttonde och sista plats i grupp A efter fyra omgångar. De fyra bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal men även om Sverige vinner resterande tre matcher måste de förlita sig på att andra resultat går deras väg.

Annars missar Sverige slutspelet. I VM räknas dessutom inbördes möten före målskillnad vilket ytterligare försvårar för Sverige att gå förbi både Belarus och Danmark i tabellen.

– Klart att vi är väldigt pressade. Vi måste vinna alla matcher för att ha en rimlig chans att ta oss vidare. Vi måste göra exakt allt i vårt makt för att ta full pott och bygga vidare på det. Sedan får vi summera och se vad som händer, säger forwarden Pär Lindholm.

Fick en drömstart

Sverige fick annars en drömstart på matchen med två raka mål i den första perioden. Först genom Skellefteås Andreas Wingerli, sedan utökade Anaheims Rickard Rakell ledningen.

Den andra perioden blev mållös men Sverige hamnade i trubbel direkt i den tredje, efter att släppt in mål i boxplay två gånger om.

– Jag vet verkligen inte varför det blir två plus två på mig, säger Oscar Lindberg till SVT, som satt i båset under Tjeckiens reduceringsmål.

Pär Lindholm:

– Jag tror inte någon försöker ta utvisningar. Vi blir straffade hårt också. Det är segt att de gör mål på chanserna. Det är för jävligt just nu. Men det är sådant som händer, säger han.

Svårt att nå slutspel

När Lukas Klok styrde in 3–2 en stund senare inledde Sverige en våldsam slutforcering – utan resultat. Istället kunde Jakub Flek göra 4–2 i tom kasse, då Sverige tagit ut målvakten med tre minuter kvar.

Det har utkristalliserat sig en tydlig topptrio i grupp A. Ryssland, Slovakien och Schweiz har alla nio poäng efter fyra spelade omgångar. De fyra bästa lagen når slutspel och Tjeckien ligger på fjärde plats på fem poäng, två före Sverige.

Allt om hockey-VM 2021:

Stor guide med allt om hockey-VM: Spelschema och tv-tider

Här är Tre Kronors trupp till hockey-VM

Alla nyheter om hockey-VM 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Kan bara vara början på en svensk mardröm

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockey-VM 2021

Ishockey-VM

Tre Kronor

Ishockey