SHL Svenska hockeyligan

Över 20 coronasmittade i Linköping

Av: 

Tomas Ros

Jonathan Nilsson

HOCKEY

Linköping har drabbats hårt av coronautbrottet.

Över 20 spelare och ledare i a-laget är smittade, enligt uppgifter till Sportbladet.

– Än så länge kommenterar vi inte exakta antal – men det är klart att det är en tuff situation, säger LHC:s general manager Niklas Persson.

Coronalarmen i Linköpings HC började dyka upp efter matchen mot Skellefteå förra lördagen.

– Vi spelade hemma mot Djurgården, åkte direkt till Skellefteå. Buss, flyg, match och sedan buss till Luleå. Flyg och buss. Det är svårt att hålla avstånd, säger Linköpings tränare Bert Robertsson.

Utbrottet har sedan spridit sig och LHC:s planerade match mot Oskarshamn i torsdags sköts upp. Därefter har såväl matchen som skulle ha spelats i går, mot HV71, och det kommande mötet med Luleå på tisdag skjutits upp.

Enligt Sportbladets uppgifter rör det sig om över 20 smittade i a-laget, både spelare och ledare inräknat.

– Än så länge kommenterar vi inte exakta antal och som jag har sagt förut samlar vi ännu in information. Vi väntar fortsatt in alla provsvar och innan vi har all info på bordet vill vi inte kommentera antal, säger LHC:s general manager Niklas Persson.

Inte tränat sen i tisdags

A-lagets dagliga verksamhet är just nu pausad. Spelarna gjorde sin senaste gemensamma träning i tisdags och planen är att starta upp igen på torsdag.

– Det är det som är sagt. Sedan kan det skjutas på framtiden, men det är planen.

På torsdag kväll är LHC schemalagda att möta Malmö på hemmaplan.

När den dagliga verksamheten stoppas i över en vecka, blir det sportslig rättvisa när ni sedan ska börja spela matcher?

– Det är vad det är och vi får förhålla oss till situationen. Vi får ta vårt ansvar för det vi kan påverka just nu, spelare och ledare är väldigt noga med att sköta hygienen och följa de direktiv som finns. Sen får vi träna ordentligt. Det är lite tur i oturen att det kommer ett landslagsuppehåll (efter nästa lördagsomgång), så vi ska nog lösa det.

Hur ser du på diskussionen kring att stänga ligan en sån här säsong?

– Det är klart, jag förstår att diskussionen kommer upp. Den ska definitivt komma upp nu. I det här fallet är det vi och Djurgården som har fått flytta fram matcher, men det kan dyka upp senare. Det beror också på var lagen ligger i tabellen. Hade vi hamnat i den här situationen mitt i en streckstrid hade det inte varit roligt. Hade man klarat av att skjuta upp matcherna och hur blir det då? Så jag förstår diskussionen, säger Niklas Persson.

Niklas Persson, general manager i Linköping.

”Det är det som är lite läskigt”

Hur mår de insjuknade?

– Det är väldigt lindriga symtom på alla egentligen. Sedan är det två eller tre som har fått feber. Det är det som är lite läskigt med det här och anledningen att vi pausar alla, även de som ej har symptom.

Kunde ni ha gjort något annorlunda själva för att undvika det här?

– Någonstans har det hittat sig in och vi försöker ta reda på hur. Men vi sköter oss enligt protokollet och vi har inte haft någon sjuk innan detta. Det är svårt att göra något annorlunda.

Hur tufft har ni det nu?

– Det är inte roligt, absolut inte. Vi vill vara med och spela och får inte göra det just nu. Det är ingen situation vi har varit med om förut, det finns ingen tidigare erfarenhet att söka stöd av. Men vi får göra det bästa av situationen och hantera det, säger Niklas Persson.

Även Djurgården och Skellefteå har haft konstaterad smitta i klubbarna. Enligt Sportbladets uppgifter har SHL:s ledning ett möte i kväll med medicinsk expertis.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

LÄS VIDARE

Sju månader som förändrat Hockeysverige

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Linköpings HC

Ishockey