Nashville en seger från historisk semi

HOCKEY

NEW YORK. Nashville Predators är en seger från första konferensfinalen i klubbens historia.

De vann en tät thriller mot St. Louis inför de fullständigt besinningslösa fansen hemma i Bridgestone Arena i natt – och kan nu avgöra hela serien natten till lördag.

– Förhoppningsvis gick musten ur dem nu, och vi ska verkligen försöka hoppa på dem direkt igen och avsluta så fort det går,  säger Mattias Ekholm till Sportbladet efter 2-1-segern.

Foto: Mark Humphrey / TT / NTB Scanpix

Det har hänt mycket spektakulärt och uppseendeväckande i årets Stanley Cup-slutspel, men den pågående storyn om Nashville Predators kan vara hela festens mest kittlande.

De har spelat åtta matcher och vunnit sju – mot maskinerna Chicago och St. Louis, dessutom  – och ser tidvis så fruktansvärt starka ut att man häpnar.

– Ja, jag kan inte annat än hålla med om att det sett väldigt bra och stabilt ut, säger svenske backen Mattias Ekholm när vi talar med honom efter slutsignalen.

 – Ikväll spelade vi kanske inte vår bästa hockey, men det är väldigt starkt att vi ändå vinner en så här tajt och jämn match. Igen. Det rann iväg mot Chicago nån gång, men i huvudsak är det stenhårda matcher vi vunnit och det vittnar om en särskild sorts  styrka. 

Hyllar försvarsspelet

Hemligheten,  enligt ”Eky”:

Backspelet.

– Det är inget snack om att Pekka (Rinne) varit fantastisk i kassen hela tiden, men jag tycker samtidigt att vi agerat jäkligt bra framför honom, menar han.

– Vi släpper inte till många chanser rakt framifrån, motståndarna får för det mest försöka skjuta från kanterna och långt utifrån och de puckarna vet vi att han tar. 

Det är dessutom ofta backarna som producerar offensivt.

Ryan Ellis, en av den inledande playoff-månadens verkliga profiler, pangade in ett mål i natt igen – för tredje matchen i rad.

– Han är verkligen glödhet och det är så roligt att se. Man unnar just honom den här framgången, han är en väldigt bra kille som alltid jobbar stenhårt, berömmer lagkamrat Ekholm. 

”Det liknar ingenting”

Till bilden av Predators  slutspelssuccén hör också det faktum att skälvande Stanley Cup-feber utbrutit i countrymusikens Mekka.

Varje match i Bridgestone Arena är en veritabel folkfest och stämningen enligt samstämmiga vittnen helt förstummande.

–  Ja, det är otroligt. Det har emellanåt varit bra drag även under grundserien, men nu liknar det ingenting. Det känns som det blir mer och mer högljutt för varje match, fortsätter Mattias.

– Fem minuter innan matchstart hör vi fansen ända ner i omklädningsrummet. Så man är minst sagt taggad när man kommer ut på isen.

Det låter som en bra plats för en konferensfinal...

Och Ekholm och hans kompisar har slagläge nu. Vinner de nästa match, i Scottrade Center i St Louis natten till lördag, är de klara.

–  Förhoppningsvis gick musten ur Blues nu, och vi ska verkligen försöka hoppa på dem direkt igen och avsluta så fort det går. Det blir såklart svårt, men det finns ingen anledning att fundera på något annat när chansen nu finns, säger Mattias.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se


Spelstopp fredag.

Bli hockey-VM:s bästa coach. Skapa ditt lag och utmana vännerna i vårt dreamteam-managerspel här!

ARTIKELN HANDLAR OM