Nashville klart för Stanley Cup-final

Fem svenskar till final: ”Det här är helt fantastiskt”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHVILLE. Stanley Cup-finalen kommer gå i honky tonk-takt.

För mot allt förnuft vann Nashville Predators nattens sjätte drama mot Anaheim med 6-3 hemma i en Bridgestone Arena fast besluten att spränga ljudvallen. 

– Det här har jag drömt om sedan jag lärde mig vad hockey är för nånting. Men jag tänker vara tråkig och påpeka att det bara ett mål på vägen, säger en lycklig Filip Forsberg, som själv satte spiken i kistan i tom kasse med ett skott över hela banan, till Sportbladet. 

Foto: Mark Humphrey / TT / NTB Scanpix
Spelare och ledare i Nashville poserar med Campbell Bowl efter att ha vunnit den västra konferensfinalen.

Ja, för första gången någonsin är Nashville Predators alltså klara för Stanley Cup-final.

Hockeygudarna ville bara ha det så, känns det som att man kan konstatera efter den sjätte konferensfinalen mot stackars Anaheim i det sjövilda Bridgestone Arena –  dit Guiness de facto hade skickat personal i förhoppning om att kunna mäta upp världsrekordet i ljudnivå på ett idrottsevenemang (huruvida det lyckades är oklart, men det lät i sanning så....). 

För det var, frankt uttryckt,  en match Preds egentligen inte borde ha vunnit.

De gjorde två snabba mål på en skakig Jonathan Bernier – som återigen stod istället för skadade John Gibson – under de första tio minuterna.

”Vi var utspelade”

Sedan var det bara ett lag på banan. 

– Ja, de första två perioderna var vi utspelade. Det är inget att snacka om. Pekka Rinne räddade oss, säger Filip Forsberg när vi träffar honom utanför det segerrusiga omklädningsrummet. 

– Men återigen....vi hittade ett sätt vinna. Det är otroligt vilken karaktär det finns i det här laget.

Ja, inte ens när gästerna från Kalifornien i mitten av tredje perioden till slut fick ut något av sitt övertag och kvitterade till 3-3 gick luften ur rovdjuren från countrymusikens huvudstad. 

Tvärtom.

Hattrick av ersättaren

Efter exakt 14 minuter fullbordade Colton Sissons – centern som inte skulle klara av ett ersätta skadade Ryan Johansen... – ett hattrick på en formidabel passning från Calle Järnkrok.

Sedan såg Forsberg till att att döda matchen definitivt med en pärla i tom kasse från egen zon när knappt två och en halv minut återstod. 

– Jag bara drog iväg pucken och följde den med blicken i jumbotronen och när den gick in....det var en helt overklig känsla.

Foto: Sanford Myers / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Austin Watson hann sätta även 6-3 i tom kasse innan tidernas party utbröt i centrala 

I den stunden förverkligades drömmar som brunnit i hjärtat på Nashville-spelarna sedan de var små barn.

– Ja, det här har jag drömt om sedan jag lärde mig vad hockey är för nånting. Men jag tänker vara tråkig och påpeka att det bara ett mål på vägen. Vi ska vinna finalen också, säger ”Flipper”.

Viktor Arvidsson är inne på samma linje.

– Självfallet är det här det största jag varit med om, och det känns otroligt roligt när man kämpat för något så länge, men samtidigt är det bara ett delmål vi uppnått, säger han 

Gamla Brynäs-duon Mattias Ekholm och Calle Järnkrok hoppas upprepa det dom gjorde med sitt svenska klubblag 2012.

– Ja, vi har ju redan vunnit en final och det är väl bara att göra samma sak igen, skrockar de när de en halvtimme efter firandet på isen står och njuter i omklädningsrummet.

– Nä, allvarligt....det här är helt fantastiskt. Det var som att vi bara skulle vinna den här serien. Om man ser till vilka killar vi hade på isen ikväll, särskilt på forward-sidan, är det helt otroligt. Ta en sådan som Sissons....snacka om att kliva fram vid rätt tillfälle.

Två assist av Åberg

Den femte svensken i laget, Pontus Åberg, har hunnit smita ut i environgerna när media släpps in på festen, men det ska påpekas att också han, med två assist, sannerligen bidrog till att Nashville blev finallag i natt. 

Stanley Cup-finalen, som inleds på måndag nästa vecka, kommer att spelas mot antingen Pittsburgh Penguins eller Ottawa Senators.

De möts i sin sjätte match kommande natt och om Penguins vinner är även de klara.

Annars väntar en ”Game 7” i Pittsburgh natten till fredag. 


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM