’Monstret’ är tillbaka – utan koll: ”Inte sett en enda match...”

1 av 8 | Foto: Stefan Jerrevång
HOCKEY

Han har 179 NHL-matcher i bagaget.

Men SHL har Jonas ”Monstret” Gustavsson ingen vidare koll på.

Nu har stjärnmålvakten återvänt till ligan utan att ha sett en enda match – på åtta år.

– Jag har ingen aning om hur 95 procent av spelarna här ser ut, säger ”Monstret”.

Under SM-slutspelet 2009 höll Gustavsson nollan i 240 minuter och 25 sekunder – än i dag alla tiders rekord – och blev ”Monstret” med hela hockey-Sverige.

Smeknamnet fick snabbt spridning och i dag skulle nog många ställa sig frågande till vem Jonas Gustavsson är.

Alla vet vem ”Monstret” Gustavsson är.

– Men det är ju inte så att jag själv sträcker fram handen och säger ”tjena, jag heter Monstret” när jag presenterar mig för någon jag aldrig träffat tidigare, skrattar 32-åringen.

– Men jag är lättsam som person och lägger ingen stor vikt vid det smeknamnet. Jag är så van, inom hockeyn kallar de flesta mig för ”Monstret” samtidigt som mina barndomsvänner säger Jonas.

Smeknamnet fick också följa med till Kanada.

Fullsatt – på pressläktaren

När Gustavsson skrev på för Toronto Maple Leafs säsongen efter SM-guldet med Färjestad 2009 fick fansen i Kanada förstås nys om att klubben hade värvat ett ”monster”.

Redan vid ankomsten till NHL-klubben fick han själv syn på sig själv, tillsammans med Jesus, på samma bild.

Redan då lärde han sig att hantera de kraven och den press han nu får återuppleva i Linköping.

– I Toronto var det fullsatt på pressläktaren till och med på träningarna. Det är en press jag levt med och lärt mig hantera. Hade jag gjort en bra match kunde jag läsa tidningen för att få mer självförtroende. Hade jag gjort en dålig match kunde jag läsa tidningen om jag ville trycka ner mig själv ännu mer, berättar Gustavsson.

– Men förväntningar är en bra sak. Det bevisar att man gjort något bra tidigare och i slutändan handlar det om en själv. Det låter klyschigt, men man har drivit fram sig själv och kraven har man på sig själv.

Knäcktes inte av AHL

”Monstret” klev raka vägen in i NHL som ordinarie.

Redan under debutsäsongen 2009-10 stod han i 42 av Torontos matcher.

Och först åtta år senare, förra säsongen, fick han leva AHL-livet på allvar för första gången.

Men det var inget som knäckte honom – snarare tvärtom.

– Jag tyckte det bara var positivt. Jag fick stå tre matcher på tre månader i Edmonton och kom aldrig in i det. När AHL-snacket dök upp tyckte jag det var skönt. Då fick jag spela 20 matcher på två månader och det var det jag ville; att spela matcher.

Hur svårt var beslutet att ge upp NHL och flytta hem?

– Inte särskilt svårt, egentligen. Jag hade gjort mitt i NHL och hamnat i ett fack. Jag var andremålvakt och det spelade ingen roll vad jag gjorde, jag skulle inte blir förstemålvakt. Sedan var den social biten viktig också. Vi hade pratat om en flytt hem redan förra sommaren och nu kändes det rätt både för mig och familjen.

Foto: Stefan Jerrevång

Varför Linköping?

– Många faktorer. Det är en spännande klubb som placerat sig bra i grundserien i många år, men kanske inte riktigt fått det att stämma i slutspelen. En stabil hockeyklubb med bra grundförutsättningar. Jag brinner för att vinna ett till SM-guld.

– Och så närheten hem till Stockholm, tillägger Gustavsson.

”Det blir mycket nytt”

Totalt blev det åtta år och 179 NHL-matcher för 32-åringen som nu alltså återvänder hem till en liga han känner väl – kan man tro.

Men han har dålig koll på SHL.

Faktiskt ingen koll över huvud taget.

– Jag har inte sett en enda match på tv under de åtta åren, erkänner han.

– Därför blir det extra spännande att komma tillbaka. Jag vet inte riktigt vad jag ger mig in på. Det är som att börja från ruta ett igen.

Så du har pluggat SHL-kunskap i sommaren nu?

– Haha, nej, inte pluggat direkt. Men jag har fixat kanalerna och sett några repriser och glimtar av matcher. Men jag har haft mest fokus på min egen del.

Du har ingen aning om vilka spelare du ska möta kommande säsong?

– Jag har koll på de äldre. Men till 95 procent vet jag inte hur spelarna i SHL ser ut. För åtta år sedan visste jag exakt.

Karlskrona, Växjö, Örebro, Malmö… Många nya lag har tillkommit sedan du följde SHL senast.

– Ja. På min tid var det Färjestad, HV, Linköping och Frölunda som var topplagen, de som hade chansen att vinna. Nu har många andra lag kommit upp, det har blivit en skiftning, och Brynäs, Växjö och framför allt Skellefteå har gjort det riktigt bra.

– Men det är bara spännande. Nya rinkar att besöka. Mycket kommer att vara nytt och för mig känns det som en nystart, avslutar ”Monstret”

Foto: Stefan Jerrevång
ARTIKELN HANDLAR OM